fbpx

Veelgestelde vragen

U weet graag waar u aan toe bent en dat begrijpen wij. Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over onder meer de toelating en werkzaamheid van Watter.

Is Watter toegestaan om drinkwater voor dieren te desinfecteren?

Het Watter systeem

Het Watter systeem

Ja, het Watter systeem is toegestaan om drinkwater voor dieren te desinfecteren (PT05). Watter is als enige systeem in Nederland hiervoor toegelaten. Dit kunt u navragen bij het College voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Waarom vind ik Watter niet op de PT05-lijst?
Met de Watter machine maakt u ter plekke uw eigen desinfectiemiddel uit slechts stroom, zout en water. Hierdoor bent u onafhankelijk van leveranciers die chemicaliën leveren. Het is dus geen middel dat wordt aangeboden in een verpakking (bijv. fles, jerrycan of vat) en is dus niet vindbaar op een lijst met zulke middelen.

Maakt het Watter systeem gewoon chloor/natriumhypochloriet?
Nee, het Watter-systeem produceert een desinfectiemiddel met meer dan twintig werkzame stoffen. Het is in veel lagere concentratie effectiever dan andere middelen in een verpakking. Dit wordt onderbouwd door onafhankelijk onderzoek van TNO, dat heeft aangetoond dat Watter effectiever is dan conventioneel chloor om bacteriën af te doden.

Waartegen is Watter werkzaam?
TNO heeft in onafhankelijk onderzoek bewezen dat Watter effectief is om bacteriën, biofilm, virussen en schimmels volledig af te doden (EN1276, EN 14349, en EN 13623).

Uit het onderzoek van TNO is onder meer het volgende gebleken:

  • Watter is bijzonder effectief om bacteriën die MRSA, cholera en tuberculose veroorzaken in korte tijd te inactiveren (één tot vijf minuten);
  • Inactivering van meer dan vijf log-eenheden (99,999%) van de bacteriën wordt bewerkstelligd bij een contacttijd van één minuut of meer;
  • Na een blootstelling van vijftien minuten aan Watter zijn er geen levende cellen meer aangetroffen van polio-type 1, adenovirus-type 5, murine norovirus, rotavirus en influenza H5N2;
  • Bij een dosering van één procent laat Watter een inactivering zien van meer dan vijf log-eenheden (99,999%) Legionella pneumophila in biofilm na een contacttijd van zestig minuten.

Welke instanties hebben Watter beoordeeld?
Watter is beoordeeld als veilig en/of effectief door onder meer het Ctgb, Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), TNO en SecureEgg.

Welke instanties raden Watter aan?

Watter is beste keus 2019

Watter is uitgeroepen tot beste keus 2019

Welke ervaringen hebben veehouders met Watter?
Op deze pagina vindt u artikelen van veehouders die hun verhaal doen. Het is ook mogelijk om navraag te doen bij referenties in uw regio. Neemt u dan contact op voor meer informatie.

Op zoek naar een oplossing voor uw drinkwaterkwaliteit?

Watter staat voor duurzame, veilige desinfectie. Bent u op zoek naar een duurzaam alternatief voor de traditionele, giftige en verontreinigende desinfectiemiddelen? Of wilt u geld besparen op chemicaliën? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak.