Overslaan en ga direct naar de inhoud

Salmonella; een kostbaar probleem voor melkveehouders

Salmonella besmetting bij melkvee is een kostbaar probleem voor veehouders. De schade loopt al snel op tot duizenden euro’s. Gemiddeld - bij een melkveebedrijf met honderd koeien - gaat dat richting de 5000 euro. Ernstige besmettingsproblemen? Dan loopt het hard op, tot wel 10.000 euro of meer. De dieren lijden eronder en ook voor de veehouder en verzorgers is de kans op ziekte aanwezig.

Salmonella symptomen melkvee

De symptomen van salmonellabesmetting bij melkvee zijn:

  • diarree
  • hoge koorts
  • verwerpen
  • daling van productie
  • kalveren met gewichtsproblemen en/of longontsteking
  • sterfte

Het lastige van de salmonellabacterie, is dat ze zich kan verstoppen. De symptomen zijn in de eerste instantie vaak niet duidelijk en zo kan uw melkvee al langere tijd besmet zijn zonder dat u het merkt. Wees daarom vooral alert op de eerste aanwijzing: een verminderde productie.

Salmonellabesmetting bij melkvee vaststellen

Als er aanwijzingen zijn voor salmonellabesmetting in uw melkveehouderij, wilt u natuurlijk snel zeker weten of het zo is. Door mest te onderzoeken kan een veearts de bacteriën aantonen, of in het bloed de afweerstoffen. Bloedonderzoek is de beste manier, omdat runderen die alleen drager zijn de bacterie niet altijd uitscheiden via de ontlasting. Is er Salmonella vastgesteld, is het belangrijk om de situatie van het hele bedrijf in kaart te brengen. Een bloedonderzoek op alle kalveren tussen de vier en zes maanden oud en een tankmelkonderzoek is hiervoor de gebruikelijke manier.

Salmonella binnen een melkveehouderij bestrijden

De zieke runderen moeten afgezonderd worden van de gezonde dieren om verdere besmetting tegen te gaan. Verder moeten ze zo snel mogelijk behandeld worden met antibiotica, ontstekings- en koortsremmers. Schoon voer en drinkwater is een belangrijk punt om herbesmetting te voorkomen. Om dezelfde reden is geregelde desinfectie van het verblijf nodig en behandelaars en verzorgers moeten de hygiënevoorschriften met betrekking tot kleding goed in acht nemen. Dat laatste voorkomt ook besmetting bij mensen.

Salmonella bij melkvee voorkomen

De manieren waarop salmonella een melkveebedrijf binnendringt zijn doorgaans door aankoop van besmet vee, contact met andere runderen van besmette buurbedrijven of door gebruik van mest van andere rundveebedrijven. Ook komt het via mensen een bedrijf binnen. Bijvoorbeeld aan hun schoenen of transportmiddelen. Maar ook het drinkwater van het vee is vaker dan gedacht een bron van infecties. U doet er goed aan om uw vee bij bedrijven aan te schaffen waarvan u zeker weet dat er geen Salmonella besmetting is, uw runderen niet in een wei naast runderen van buurbedrijven te plaatsen, en gebruik te maken van bedrijfskleding en desinfectiemiddelen voor schoenen en voertuigen.

Biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel tegen salmonella

Uit onderzoek blijkt dat melkveehouders veel kansen op het gebied van ziektebestrijding in de drinkbak laten liggen. Schoon drinkwater speelt een grote rol in de gezondheidstoestand van uw runderen. Een uitmuntend middel in de strijd tegen Salmonella? Wij ontwikkelden Watter. Watter is een biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel gemaakt van water, zout en elektriciteit. Door de lage dosering van HOCl is het geschikt als drinkwater voor dieren. 100% schoon drinkwater, en 100% geschikt.

De voordelen van Watter ten opzichte van desinfectiemiddelen met chemicaliën?

  • Biologisch afbreekbaar, geschikt voor mens en milieu
  • Effectiever dan chemicaliën door de juiste dosering door het automatisch corrigerende Watter-systeem en een doseerpomp
  • Minder kosten omdat u zelf desinfectiemiddel produceert
  • Getest op vele soorten bacteriën, gisten, schimmels, virussen door TNO

Uitproberen?

Bent u klaar om uw salmonella probleem aan te pakken of wilt u het voorkomen? Neem contact met ons op voor meer informatie.