Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is een koeienhoef?

De hoef van de koe is een tip van een teen die bestaat uit een sterke en dikke laag keratine. Een hoef is verdeeld in twee delen, de zogenoemde klauwen. Deze zijn gelijk aan menselijke tenen en helpen de koe om te lopen en gewicht te dragen. Er zijn ook twee andere belangrijke delen van de hoef: de zool en de wand. De zool, het middelste deel, heeft een schokdempende functie. De wand, de buitenste laag, beschermt de hele interne structuur.  

Een gezonde hoef is belangrijk voor de mobiliteit van een koe. Of ze nu loopt of graast, ze kan  zich zo comfortabel bewegen. Aan de andere kant kan een slechte klauwgezondheid leiden tot verminderde activiteit, productiviteit en kreupelheid met mogelijk interdigitale dermatitis als gevolg.

Mortellaro - de meest voorkomende hoefinfectie

Mortellaro is een veel voorkomende hoefinfectie die ook bekend staat als digitale dermatitis (DD). Onderzoek bij Chileense katachtigen heeft aangetoond dat bacteriën van het geslacht Treponema, de enige ziekteverwekker die consequent wordt aangetroffen in DD-laesies, de hoofdoorzaak zijn van de infectie. Deze ziekteverwekkers kunnen goed leven in vochtige, onhygiënische of dichtbevolkte huisvestingsomstandigheden. Dit maakt het voorkomen van overdracht en zelfs de infectie moeilijk.

In het begin ziet het eruit als ruwe, rode, ovale zweren aan de achterkant van de hiel. Na verloop van tijd kunnen deze zich ontwikkelen tot laesies die zich uitbreiden naar de balzone tussen de klauwen, wat resulteert in pijn, ontsteking, kreupelheid en ander ongemak voor de koe. De ernst van de Mortellaro infectie wordt beoordeeld op een schaal van M0 tot M4, zoals verder besproken in tabel 1.

 

Stadium van Mortellaro

Beschrijving

M0

Normale, gezonde huid zonder tekenen van DD.

M1

Vroeg stadium, een kleine actieve laesie met een diameter van minder dan 2 cm op de huid rond de klauw.

M2

Helderrode laesie met een diameter van minstens 2 cm op de huid. De laesie is gevoelig voor aanraking en roept tekenen van pijn of ongemak op bij aangetast vee als er druk op wordt uitgeoefend. 

M3

Genezing, pijnloze laesie waargenomen na topische behandeling bedekt met stevig, bruin/grijs/groenblauw of zwart korst materiaal. 

M4

Chronisch stadium dat laesies van verschillende grootte omvat, gekenmerkt door niet-pijnlijke onregelmatige woekeringen van bruingrijze kleur. Daarnaast is M4.1 een chronisch stadium waarin zich nieuwe M1 laesies ontwikkelen binnen de omtrek van de snel groeiende chronische laesie. 

Tabel 1: De stadia van Mortellaro infectie

Hoe voorkom je Mortellaro en hoe bescherm je koeienhoeven?

Preventie is effectiever en vaak goedkoper dan behandeling. Er zijn verschillende maatregelen die u op het bedrijf kunt nemen om klauwproblemen te voorkomen:

  • Voeding: Zorg ervoor dat uw koeien alle noodzakelijke voedingsstoffen krijgen om onder andere zwakke klauwen te voorkomen en het risico op verschillende infecties (waaronder Mortellaro) te verminderen.
  • Genetica: Fok koeien met sterke en gezonde hoeven om de klauwgezondheid van de kudde op lange termijn te verbeteren.
  • Ligcomfort: Het bieden van een comfortabele rustplaats en voldoende loopruimte vermindert de druk op de hoeven.
  • Preventieve zorg: Regelmatige controle van de hoeven van de koe kan problemen in een vroeg stadium opsporen.
  • Hygiëne: Een schone en droge omgeving draagt bij aan de algehele klauwgezondheid.

Welke rol speelt Watter in Mortellaro?

Watter Desinfection Solution (WDS) is een gebruiksvriendelijk en duurzaam desinfectiemiddel dat geproduceerd wordt door het Watter-systeem. Het systeem maakt gebruik van elektrolyse om WDS te maken, waarbij alleen zout, water en elektriciteit nodig zijn. Onderchlorig zuur (HOCl), dat wordt geproduceerd tijdens het elektrolyseproces, is de werkzame stof in onze oplossing. Met WDS kun je dezelfde resultaten bereiken als met conventionele ontsmettingsmiddelen zoals kopersulfaat of formaline. WDS biedt echter veiligere omstandigheden voor zowel de koeien als de boeren. 

WDS kan op twee manieren preventief worden gebruikt. Je kunt de hoeven van de koeien regelmatig 'baden' in een emmer WDS die geproduceerd wordt met het Watter-systeem of een klauwdesinfectiemat gebruiken in combinatie met het Watter-systeem. De mat wordt op de grond gelegd zodat de koeien erop kunnen lopen en het desinfectiemiddel op hun hoeven wordt aangebracht. Beide methoden kunnen de Treponema-bacterie die de Mortellaro-infectie veroorzaakt uitroeien en voorkomen dat deze zich voordoet.

Wilt u de hoeven van uw koeien beschermen?

Neem vandaag nog contact op met onze microbioloog en ervaar Watter!