Overslaan en ga direct naar de inhoud

Wat is biofilm?

Om erachter te komen waarom we biofilm bestrijden, is het handig om te weten wat biofilm is. Biofilm, een slijmerige laag micro-organismen in een beschermende matrix, vormt een grote uitdaging in verschillende sectoren. Of het nu gaat om proceswater, drinkwater voor dieren of andere kritieke systemen, biofilm gedijt goed in omgevingen waar vocht en voedingsstoffen samenkomen. De aanwezigheid van biofilm leidt tot inefficiëntie, gezondheidsrisico's en besmetting wat de bedrijfsvoering kan verstoren en de kosten kan verhogen. (1)

Ontdek hoe biofilm verschillende industrieën beïnvloedt, vooral waar verontreinigd water een probleem is, en waarom proactieve oplossingen essentieel zijn voor succes op lange termijn. 

Uitdagingen voor biofilm in proceswatersystemen  

Biofilm is een veelvoorkomend probleem in proceswatersystemen die worden gebruikt in industrieën zoals de voedselproductie, fabricage en energieopwekking. Het vormt zich in pijpleidingen, tanks en warmtewisselaars en vermindert de operationele efficiëntie. (2) Biofilm kan fungeren als een isolerende laag, waardoor de efficiëntie van de warmteoverdracht in koelsystemen en warmtewisselaars afneemt. In combinatie met de versnelling van materiaal degradatie leidt dit tot dure reparaties en systeemuitval.(3)

Bovendien kan biofilm pathogenen herbergen die de kwaliteit van het proceswater aantasten en zo de productveiligheid en naleving van de regelgeving beïnvloeden. In de voedingsmiddelen- en drankenindustrie bijvoorbeeld kan biofilm het proceswater verontreinigen, waardoor schadelijke micro-organismen zoals Salmonella of Listeria in de productielijn terechtkomen. (2)

Biofilm in drinkwatersystemen voor dieren 

In agrarische omgevingen vormt zich vaak biofilm in waterbakken, pijpleidingen en opslagtanks die worden gebruikt voor drinkwater voor dieren. Deze systemen bieden een ideale omgeving voor biofilmgroei door de aanwezigheid van organisch materiaal en stilstaand water. De opbouw van biofilm in leidingen en drinknippels kan de watertoevoer beperken, waardoor dieren geen toegang hebben tot schoon en voldoende water. 

Bovendien dient biofilm als reservoir voor schadelijke bacteriën zoals E. coli, waardoor het risico op ziektes bij vee toeneemt. Dit betekent dat besmet drinkwater gevolgen heeft voor de gezondheid en productiviteit van het vee, waardoor de gewichtstoename en melkproductie afnemen. Een pluimveebedrijf dat onbehandeld water gebruikt, kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een uitbraak van bacteriële infecties. Dit kan leiden tot een lagere eierproductie en hogere dierenartskosten. (4)

Microbiologically induced corrosion

Microbieel geïnduceerde corrosie (MIC) is een veel voorkomend verschijnsel in de industrie dat veroorzaakt wordt door de metabolische processen van biofilmvormende micro-organismen. MIC vermindert de levensduur en de kwaliteit van talrijke materialen zoals metaal, beton, rubber of zelfs plastic. Dit kan leiden tot lekkage in de leidingen en in sommige gevallen zelfs tot verstopping of vervuiling van de waterdistributieleidingen.

Waarom biofilm zo hardnekkig is

De micro-organismen hechten zich niet alleen aan het oppervlak, maar werken zelfs samen en verspreiden zich door het watertoevoersysteem. De micro-organismen communiceren door stofjes af te scheiden. Samen vormen ze een laag op basis van extracellulaire polymere stoffen, die uiteindelijk een slijmlaag worden. Met eiwitten hechten ze zich aan elkaar en vormen ze niet één, maar zelfs meerdere lagen. (5) Daarnaast verspreiden de micro-organismen zich door de rest van het systeem. Dit wordt de vorming van een microkolonie genoemd. We vergelijken het met een bos omdat elke soort binnen de biofilm zijn eigen taak heeft. Net zoals planten, bomen en dieren in een bos samenwerken. Even terug naar de vraag “wat is een biofilm?”. Een schadelijke samenwerking van micro-organismen die je liever niet in je water- of productieleidingen hebt. Je wilt ze helemaal niet in je omgeving. Het goede nieuws is: we hebben een manier gevonden om dat te voorkomen.

Biofilm in watersystemen bestrijden

Er zijn verschillende technieken om biofilm in proceswater of drinkwater voor dieren onder controle te krijgen. Vroegtijdige detectie is, zoals bij alles, de sleutel. Controleer de waterkwaliteit regelmatig om biofilmvorming op te sporen voordat het een groter probleem wordt.  

Bovendien slagen traditionele reinigings-/ontsmettingsmiddelen er vaak niet in om door de beschermende matrix van biofilm heen te dringen. De middelen die wel in staat zijn om biofilm te verwijderen, zijn meestal schadelijk voor het milieu. (2) Toch is er een oplossing. Dat wil zeggen een duurzame desinfectie die zeer effectief is en niet alleen biofilm verwijdert, maar ook een breed scala aan bacteriën, virussen, schimmels en gisten uit water en op oppervlakken. Watter heeft een oplossing ontwikkeld op basis van het natuurlijke proces van elektrolyse. Op deze manier heeft ons Watter-systeem alleen zout, water en elektriciteit nodig om Watter Disinfection Solution te produceren. Het Watter-systeem is daarom een milieuvriendelijkere keuze, omdat het door de in-situ productie zowel de CO2-uitstoot als het gebruik van plastic bussen vermindert.

Het domino-effect van biofilm in verschillende sectoren  

Ongeacht de specifieke toepassing heeft biofilm een domino-effect op watersystemen: 

  • Het vervuilt proceswater en drinkwater van dieren, wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.  
  • Het verhoogt de operationele kosten door energieverlies, onderhoud en stilstand.  
  • Het stelt de naleving van regelgeving op de proef, vooral in industrieën die afhankelijk zijn van schoon water.  

Hoewel biofilm met het blote oog onzichtbaar is, is de impact ervan verstrekkend. Proactief beheer en innovatieve desinfectie oplossingen zijn essentieel om te voorkomen dat biofilm uw systemen aantast. Bent u klaar om actie te ondernemen? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze duurzame oplossingen biofilm kunnen elimineren en uw watersystemen kunnen beschermen.

Referenties:

  1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/pmid/11932229/
  2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/pmid/33669645/
  3. https://www.igminresearch.com/articles/a-pdf/igmin209.pdf
  4. https://www.researchgate.net/publication/250032508_Drinking_water_as_a_risk_factor_to_poultry_health 
  5. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10305407/

Last van dicht geslibde leidingen? Ineens minder water druk?

Wil je biofilm voorkomen en een kwaliteitsleider worden?