fbpx

Biofilm verwijderen

Biofilm verwijderen is een lastige klus. Dat komt omdat bacteriën in biofilms vaak beter bestand zijn tegen toxische stoffen, zoals antibiotica en detergenten. Om biofilm te verwijderen worden vaak traditionele reinigingsmiddelen gebruikt. Deze reinigingsmiddelen zijn agressief en schadelijk voor mens, dier en milieu. Gelukkig is er een duurzaam alternatief.

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmachtige laag van micro-organismen. Deze micro-organismen hechten zich aan een oppervlak. De bacteriën in biofilm kunnen sterk verschillen van de vrij levende micro-organismen. Daardoor zijn bacteriën in biofilms vaak beter bestand tegen toxische stoffen en desinfectiemiddelen.

Hoe ontstaat biofilm?

Overal waar water is, kan biofilm ontstaan. In waterleidingen, watertanks en koeltorens komt biofilm voor. De slijmachtige laag van micro-organismen ontstaat door adhesie van bacteriën aan een oppervlak. Biofilm is een belangrijke voedingsbron voor legionellabacteriën. Als de biofilm groeit, wordt de slijmlaag op den duur zo groot dat er vlokken ontstaan. Deze vlokken, met daarin schadelijke bacteriën, komen in het water terecht. Hierdoor vermindert de kwaliteit het water.   biofilm_verwijderen    

Biofilm voorkomen

Industriële processen worden verstoord, en materialen en apparatuur ondervinden schade door biofilm. In de levensmiddelenindustrie kunnen de schadelijke micro-organismen in biofilm ziektes veroorzaken. De vorming van biofilm is ook hinderlijk vanwege het dichtslibben van waterleidingen. Naast verstoppingen en klontervorming kan biofilm tot corrosie leiden. Door waterleidingen te desinfecteren en waterreservoirs te ontsmetten, verbetert de kwaliteit van het (drink)water. Watter heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld, waarmee het zeer krachtige en duurzame desinfectiemiddel Nontox geproduceerd wordt. Nontox is effectiever dan de meeste traditionele desinfectiemiddelen. Het is niet giftig en volkomen veilig voor mens, dier en milieu. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de Wattermethode op duurzame wijze biofilm afbreekt. In deze twee korte films is duidelijk te zien wat het effect van Watter is op de waterleidingen van een pluimveebedrijf.  
Voor behandeling met Watter.
Na behandeling met Watter.

Stop biofilm in uw organisatie

Biofilm voorkomen met Watter is een duurzaam alternatief voor alle andere methodes om biofilm te voorkomen en verwijderen. Wilt u meer weten over het verwijderen en voorkomen biofilm. Neem dan contact op. We vertellen u graag meer over de werking en de voordelen.