Minder bekend dan de CSRD, maar wel belangrijk
Veel bedrijven zijn inmiddels goed bekend met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf 2025 organisaties verplicht om transparant te rapporteren over hun milieu-impact en duurzaamheidsinspanningen. Minder bekend, maar minstens zo relevant voor de circulaire economie, is de Packaging and Packaging Waste Directive (Richtlijn 94/62/EG).
Deze Europese richtlijn, oorspronkelijk ingevoerd in 1994, is specifiek gericht op het verminderen van verpakkingsafval en het bevorderen van circulaire processen door hergebruik, recycling en het minimaliseren van onnodige verpakkingen. Het doel is de hoeveelheid verpakkingsmateriaal binnen de EU te beperken en schadelijke stoffen in verpakkingen te reduceren, terwijl verpakkingen functioneel blijven voor productbescherming.
Bedrijven die verpakkingsmaterialen gebruiken, verwerken of produceren, worden via deze richtlijn aangespoord om duurzamer te werken en de ecologische impact van verpakkingen te minimaliseren.
De Packaging and Packaging Waste Directive stelt Europese normen voor de productie, het gebruik en de verwerking van verpakkingen. Lidstaten worden verplicht om:
In het kader van de Europese Green Deal en het Circular Economy Action Plan (CEAP) heeft de Europese Commissie de richtlijn in 2022 aangescherpt met als doel:
Deze strengere regelgeving dwingt bedrijven om hun verpakkingsstrategieën opnieuw te beoordelen en duurzamere alternatieven te overwegen.
In lijn met de doelstellingen van de Packaging and Packaging Waste Directive biedt in-situ desinfectietechnologie, zoals die van Watter, een effectieve oplossing voor het minimaliseren van verpakkingsafval.
In-situ desinfectietechnologie produceert het desinfectiemiddel ter plaatse, precies wanneer het nodig is. Dit betekent dat bedrijven geen voorgevulde flessen, jerrycans of andere plastic verpakkingen meer hoeven aan te schaffen of op te slaan.
Deze benadering sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de Packaging Waste Directive: minder afval, minder schadelijke stoffen en meer circulariteit.
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die voor veel grote bedrijven vanaf 2025 geldt, verplicht bedrijven om gedetailleerd te rapporteren over hun impact op het milieu, waaronder verpakkingsgebruik en afvalmanagement.
Het toepassen van in-situ desinfectietechnologie draagt bij aan deze rapportage doordat het:
De Packaging and Packaging Waste Directive speelt een cruciale rol in het terugdringen van verpakkingsafval en het bevorderen van de circulaire economie binnen Europa. Technologieën zoals in-situ desinfectie, die verpakkingsafval minimaliseren en tegelijkertijd bijdragen aan de doelstellingen van zowel deze richtlijn als de CSRD, vormen een waardevolle stap richting duurzamer bedrijfsbeheer.