Overslaan en ga direct naar de inhoud

Bij gebruik van proceswater is het belangrijk dat het water schoon is en het geen micro-organismen bevat. Om dit doel te bereiken zijn er middelen nodig om het proceswater te desinfecteren. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van conventionele desinfectiemiddelen, maar daar zitten vaak nadelige consequenties aan. Denk aan het milieu, maar ook aan de risico’s voor de mensen die het gebruiken [1]. 

Het desinfecteren van proceswater

Proceswater komt veelal in aanraking met het product of het productieproces, dus risico’s voor het eindproduct of de gebruiker moeten uitgesloten worden. Biofilms in het proceswater kunnen fungeren als broedplaatsen voor pathogenen en kunnen de waterkwaliteit verminderen [2]. Gevolgen van een slechte waterkwaliteit kunnen vroegtijdige derving of een slechte geur of smaak bij het eindproduct zijn. Dit kan leiden tot een recall. Een stap die vaak wordt genomen om de waterkwaliteit op peil te houden, is proceswaterdesinfectie. Conventionele middelen die daarvoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld chloordioxide (CIO2) en perazijnzuur (C2H4O3). 

Gezondheidsrisico’s conventionele desinfectiemiddelen

Het gebruik van conventionele desinfectiemiddelen kent verschillende risico’s. Bij foutief gebruik door bijvoorbeeld te lage concentraties, zijn de desinfectiemiddelen niet effectief tegen biofilm [3]. Maar blootstelling aan hoge concentraties heeft gezondheidsrisico’s. Het gebruik van een geconcentreerde oplossing perazijnzuur kan leiden tot schade aan de huid en ogen. Ook kunnen sommige verdunde oplossingen zorgen voor irritatie aan de ogen en keel [4]. Er wordt daarom altijd aangeraden om de gebruiksaanwijzing en veiligheidsvoorschriften te volgen [5]. Daarnaast is het vaak verstandig om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken tijdens het werken met deze middelen. De meest bekende gezondheidsklachten door het gebruik van conventionele desinfectiemiddelen zijn irritatie, benauwdheid of andere luchtwegklachten. Uiteraard hangen deze gezondheidsrisico’s af van het type product en het gebruik ervan en zijn deze gevolgen niet voor ieder desinfectiemiddel identiek. 

Gevolgen van blootstelling aan schadelijke desinfectiemiddelen

Veel conventionele desinfectiemiddelen zijn toxisch bij direct contact met de huid, ogen of bij inademing. De blootstelling aan deze stoffen kan acute symptomen veroorzaken. Medewerkers die werken met het desinfectiemiddel moeten daarom oppassen voor hun eigen veiligheid. Een aantal voorbeelden van symptomen zijn brandwonden, irritatie van de huid en/of ogen en ademhalingsproblemen zoals benauwdheid en kortademigheid [6]. Een ander risico bij het gebruik van bepaalde desinfectiemiddelen is de vorming van schadelijke desinfectiebijproducten (DBP’s). Het toepassen van een halogeen bevattende biocide kan hiertoe leiden. Dit kan, zeker in hoge concentraties, een gevaar opleveren voor de gebruiker en het milieu omdat het gevaarlijke stoffen bevat [7].  

Effectief alternatief 

Een desinfectiemiddel op basis van Hypochlorigzuur (HOCl) is een effectief alternatief voor conventionele middelen. Dit desinfectiemiddel wordt geproduceerd doordat een zoutwateroplossing onder elektrolyse wordt gezet. HOCl is een lichaamseigen stof die wordt geproduceerd in de witte bloedcellen van de meeste zoogdieren. HOCl is een onderdeel van het immuunsysteem om infecties te bestrijden [8]. HOCl is effectief tegen bacteriën, schimmels, gisten en virussen, het is in lage concentraties effectiever dan conventionele middelen [9]. Door duurzame in-situ (op locatie) productie is HOCl een alternatief met minder risico’s voor het millieu en de gezondheid van medewerkers.

Referenties: 

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128243152006345
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224409000557
  3. https://digitaalmagazine.evmi.nl/hygienespecial-2020/heldere-conclusies-bij-onderzoek-naar-verneveling/
  4. https://www.fsis.usda.gov/sites/default/files/media_file/2020-08/Peroxyacetic-Acid.pdf
  5. https://www.biociden.nl/desinfectie
  6. https://www.kennisnetwerkbiociden.nl/nieuws/desinfectie-met-perazijnzuur-veroorzaakt-gezondheidsklachten
  7. https://www.ctgb.nl/biociden/aanvraag-indienen/afwijkende-producten/disinfection-by-products
  8. https://link.springer.com/article/10.1007/s00018-020-03591-y
  9. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4964533/

Wilt u meer informatie over ons alternatief voor traditionele desinfectiemiddelen?

Neem vrijblijvend contact met ons op en bespreek de mogelijkheden.