Overslaan en ga direct naar de inhoud

Maarten Verhoef runt samen met zijn vader een melkveebedrijf met 190 melkkoeien en 110 stuks jongvee. Het melken gebeurt met drie melkrobots. Hoewel ze zich al langere tijd bewust waren van de invloed van drinkwater op de diergezondheid, bleven er problemen bestaan, met name uierinfecties de laatste tijd.


Jarenlang was Maarten naast melkveehouder ook voeradviseur. Sinds twee jaar is hij daarmee gestopt, maar zijn achtergrond helpt hem nog altijd om scherp te kijken naar voeding en waterkwaliteit; één van redenen waarom de melkveehouder twee tot drie keer in de week de drinkbakken schoonmaakte. En ook het gebruik van chloordioxide bood geen oplossing. Het water bleef snel vervuilen. Aan de wanden en bodem van de RVS drinkbakken vormde zich razendsnel een slijmerige plaklaag waar de veehouder wat graag vanaf wilde. "We wisten dat water een uitdaging was, maar wat we ook probeerden, de problemen bleven terugkomen.", vertelt Verhoef.

Kader: verschil conventionele middelen en hypochlorigzuur

De onjuiste aanname is vaak dat alle chloorvarianten hetzelfde zijn en dat de verschillen minimaal zijn. Het verschil tussen chloordioxide en natriumhypochloriet in vergelijking met het onbekende broertje hypochlorigzuur is juist heel groot, zeker op het gebied van effectiviteit. Ook het veelgebruikte waterstofperoxide hebben we meegenomen in de vergelijking. Zie onderstaande tabel:

De overstap naar het Watter-systeem

“De afgelopen twee jaar steeg het aantal mastitis-gevallen opvallend hard en werden de gevallen steeds heviger totdat het niet meer te accepteren was. Dat gaf voor ons de doorslag om toch maar eens de drinkwaterkwaliteit te meten en n.a.v. de uitslag te zoeken naar een goede oplossing”, verklaart Verhoef. In juli 2024 werd daarom op het bedrijf het Watter-systeem geïnstalleerd.

Nulmeting watermonsters voor installatie:

Watermeting

E.coli

Totaal kiemgetal

Drinkbak

200

>300000

Waterleiding

<1

110000

Ter referentie: volgens IKB Rund zijn de grenswaarden voor goed drinkwater minder dan 10.000 kiemen en minder dan 10 E. coli.

Na installatie van het systeem merkte Maarten vrijwel direct verschil: “Vanaf de eerste dagen zag ik dat de koeien ruim 10% meer water opnamen. Wat me ook opviel: bijna geen koe poepte meer in de drinkbakken. Het leek alsof ze het frisse water aantrekkelijker vonden.”

Recente watermonsters:

Watermeting

E.coli

Totaal kiemgetal

Drinkbak voor

<1

18

Drinkbak achter

<1

13

Het resultaat: gezondere koeien en efficiënter werken

De positieve effecten bleven niet bij het water alleen. De koeien voelden zich duidelijk beter, wat Maarten vooral merkte aan de loop op de melkrobots. Ook het aantal mastitisgevallen daalde fors. “De eerste zeven maanden na de start heb ik geen mastitis meer gezien. Nu komt het nog sporadisch voor, maar minder extreem dan vroeger. Het valt duidelijk op dat de koeien meer weerstand hebben”, legt Verhoef uit.

Het tankcelgetal daalde naar onder de 100 en bleef stabiel. Het aantal mastitisgevallen verminderde met circa 80%. “Dus daar ben ik erg blij mee”, lacht de veehouder.

Ook droge koeien profiteren

Ook bij de droge koeien viel iets op: “Ik voerde altijd een weerstand-ondersteuner bij. Sinds de start met Watter ben ik daarmee gestopt en toch is de BRIX-waarde van de biest met 2 à 3 punten gestegen. Dat bevestigt voor mij dat de koeien minder weerstand hoeven in te leveren, doordat hun drinkwater schoner is.”

Dat de melkveehouder erg blij is met de gedane investering mag duidelijk zijn: “Het Watter-systeem levert een grote bijdrage aan werkplezier en dierenwelzijn, omdat je veel minder vaak te maken hebt met onnodig zieke koeien. En de veeartskosten dalen er stevig mee.”

Als laatste geeft de Verhoef zijn collega’s nog mee: “Als ik de voordelen ga opsommen is het snel terugverdient. Ook vind ik dat je als ondernemer in de tijd van nu er niet omheen kunt om verantwoorde keuzes te maken voor een optimale diergezondheid. Elke koe die langer meegaat draagt duidelijk bij aan 'saldo' en arbeidsplezier. Kennis gaat vooruit en daar kun je als ondernemer zéker je voordeel mee doen.”

Laagdrempelig zelf ervaren?

Watter biedt melkveehouders de mogelijkheid om voor een proefperiode van vijf maanden een Watter-systeem op locatie te krijgen, inclusief microbiologische begeleiding, de nulmeting van de waterkwaliteit en de watermonsters na zes weken ter vergelijking. Ook in 2025 kunt u profiteren van 36% MIA en 75% Vamil. Hierdoor verdient u het systeem vaak al binnen 2 jaar terug!