Listeria monocytogenes is een hardnekkige bacterie die overal in de voedselketen op de loer ligt. Deze bacterie kan overleven bij lage temperaturen en vormt een serieus risico voor voedselproducenten, met mogelijke besmetting van eindproducten en ernstige gevolgen voor consumenten. Hoe vormt de bacterie een serieuze bedreiging voor voedselproducenten en consumenten?
Listeria’s zijn een groep bacteriën die in de natuur voorkomen. Listeria monocytogenes is een soort binnen deze groep waarvan je ziek kan worden. Het is een grampositieve, staafvormige bacterie die zeer lang onder koudere condities kan overleven. De bacterie kan zich vermenigvuldigen bij temperaturen tussen de 3 en 42°C en overleeft dus ook in de koelkast. Ook komt het voor in de bodem, kuilvoer, water en voedsel. Listeria monocytogenes kan de bacteriële infectie Listeriose veroorzaken.
De Listeria-bacterie komt voornamelijk voor bij herkauwers, maar ook bij andere zoogdieren kan het voorkomen. Door veel dieren wordt de bacterie in hun darmen gedragen zonder dat zij symptomen vertonen. Wanneer de dieren wel symptomen vertonen, zijn de verschijnselen bij volwassen herkauwers vaak neurologisch. Jonge herkauwers en andere dieren kunnen een bloedvergiftiging oplopen met algemene ziekteverschijnselen. Dieren worden over het algemeen orofecaal (via ontlasting dat in contact komt met de mond) besmet. Herkauwers kunnen ook nog besmet raken door het eten van besmet ruwvoer. Omdat Listeria veel bij dieren voorkomt, zit het grootste risico voor mensen met name in het consumeren van rauwe producten, denk aan kazen van ongepasteuriseerde melk, voorverpakte vlees- en visproducten of andere dierlijke producten.
Menselijke besmetting met de Listeria monocytogenes doet zich vaak indirect voor. Door het consumeren van besmet voedsel kunnen mensen ziek worden. Vaak is dit een milde infectie of in de vorm van een voedselvergiftiging en is het binnen een paar dagen verdwenen. Voor risicogroepen is de bacterie echter wel gevaarlijk. Als zwangere kan het bijvoorbeeld zijn dat de risico’s groter zijn bij een besmetting. Het grootste gevaar is dat het kan leiden tot een miskraam. Het is dan ook van belang om stappen te ondernemen om deze besmetting voor iedere consument te voorkomen.
Listeria Monocytogenes zit zoals gezegd in dierlijke producten, maar dat is niet de enige mogelijke besmettingsbron in uw proces. Door biofilmvorming in de waterleidingen kan deze ziekteverwekker in het proceswater terechtkomen. Naast Listeria kunnen ook andere bacteriën, schimmels en gisten zich ophopen in de biofilm, wat leidt tot kruisbesmettingen met voedsel. Om besmetting met Listeria monocytogenes in uw eindproducten te voorkomen, kunt u preventief uw proceswater desinfecteren. Watter heeft een duurzaam systeem dat op locatie (in-situ) een effectief desinfectiemiddel produceert. Ons middel wordt gemaakt op basis van zout, water en elektriciteit. De oplossing van zout en water wordt geëlektrolyseerd, daardoor ontstaat een desinfectiemiddel met HOCl als werkzame stof. Onze desinfectieoplossing is een uitstekend alternatief voor traditionele desinfectiemiddelen, omdat we in lagere doseringen alsnog de gewenste log reductie realiseren. U kunt ons middel voor zowel proceswater- als oppervlaktedesinfectie gebruiken.
Wilt u meer informatie over de voordelen van proceswaterdesinfectie met HOCl?