Overslaan en ga direct naar de inhoud

Salmonella verdwenen op het bedrijf van deze melkveehouders

Melkveebedrijf Johannes en Lammert de Jong uit het Friese Doniaga bezitten 100 koeien. Ze leveren melk aan DOC en dat moet uiteraard van goede kwaliteit zijn. Voorheen kampten ze met Salmonella-problemen op het bedrijf, waar de koeien onder leden. In 2018 kwam daar verandering in. We spreken vader en zoon aan de keukentafel.

Bruine prut uit de leidingen en last van salmonella

“We vonden het water al wel belangrijk, maar hadden nog geen waterdesinfectie op ons drinkwater”, vertelt Johannes. “Onze leidingen begonnen dicht te slibben. We hebben communicerende vaten en zetten er dan even wat druk op om ze schoon te spoelen. Daar kwam dan allemaal bruine prut uit.” Ook kampten ze op de maatschap met Salmonella-problemen op het bedrijf. Johannes wilde op zoek naar een oplossing en via een advertentie kwamen ze bij Watter uit. “Twee adviseurs van Watter kwamen bij ons langs en vertelden hoe het systeem werkte. Met een proefperiode hebben we het systeem uitgetest om te kijken of het iets was.”

Schoon water en vrij van Salmonella 

“Na installatie van het systeem werden de drinkbakken en de leidingen al vrij snel schoon en hadden we helder water”, vertelt De Jong. “Voor installatie van het systeem en twee maanden na installatie hebben we watermonsters genomen, hierbij zag je dat alle gehaltes naar beneden zakten. Dat zag je direct terug in het water, want het laagje op het water verdween en de koeien begonnen meer te drinken”, concludeert Johannes. “Op een gegeven moment kwam het onderzoek van Salmonella dat om de 4 maanden wordt gedaan via DOC. De eerste keer testen was direct een negatief getal. Sinds we het systeem hebben is er nog maar één keer Salmonella geconstateerd op het bedrijf”, vertelt Johannes. De uitslagen van deze onderzoeken zijn erg belangrijk, want bij een constantering van salmonella krijgt de veehouderij een waarschuwing. Daarnaast moet er een behandelplan gemaakt worden in samenwerking met een dierenarts, dat vervolgens gecontroleerd wordt door de melkfabriek en de gezondheidsdienst. Johannes voegt aan de verbeterde punten nog toe: “Ook hebben we minder last van uierontsteking. Dit was voor ons genoeg om het systeem op het bedrijf te laten staan.”

Datum

Watermeting

E. coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

22-2-2018

(voor)

Eerste 

0

28.000

 

Laatste 

6

61.000

20-3-2018

(na)

Eerste

0

<100

 

Laatste

0

200

Wateruitslagen Melkveebedrijf Johannes en Lammert de Jong

Waterbak met koe
Waterbak met koe

Niet meer zonder het Watter-systeem

“Ik kan er niet meer zonder”, vertelt Johannes stellig over het Watter-systeem. “Het is een investering maar voor mijn gevoel, heb ik het systeem al wel terugverdiend met de koeien die beter drinken, de melkproductie is omhoog gegaan en het feit dat we geen last meer hebben van salmonella-gevallen.” Lammert de Jong vertelt: “Wij geloven echt in de werking van het systeem. Het Watter-systeem is een keer kapot gegaan en toen zagen we direct verandering in de waterbakken. Deze werden direct weer vies. Op het moment dat het systeem weer begon te werken, werden ze weer schoon.” Voor de maatschap is de kracht van het Watter-systeem inmiddels wel bewezen. “Wat ik iedere veehouder zou willen aanraden, is om zo’n systeem te nemen. Verdiep je er eens in en probeer het eens uit”, stelt Johannes de Jong.

Ontdekken wat Watter kan betekenen voor uw veehouderij?

Neem contact op met onze professionals.