Overslaan en ga direct naar de inhoud

Een goede salmonella-status (ook wel salmonella-categorie genoemd) is voor iedere varkenshouder belangrijk. Het keurmerk IKB Varken stelt het testen op salmonella-infecties zelfs verplicht. Salmonella heeft namelijk vele nadelen en kan grote consequenties voor uw varkens meebrengen. Het is daarom van belang om de salmonella-status onder controle te houden voor goede prestaties op het bedrijf.

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie en veroorzaakt de ziekte Salmonellose. Varkens worden vaak oraal besmet doordat ze via het voer mest van besmette dieren binnen krijgen. Ook contact met een besmette omgeving, materialen of het drinkwater kunnen een oorzaak zijn. Verschijnselen bij varkens kunnen bijvoorbeeld koorts, diarree en vermindering van eetlust zijn. Het gevaar op de veehouderij is dat salmonella kan zorgen voor uitval en wanneer het vlees wordt afgekeurd door besmetting met salmonella, is er geen inkomen voor de veehouder. 

Salmonella-categorie berekenen 

Om de salmonella-categorie op een bedrijf te bepalen kan er een bloedonderzoek uitgevoerd worden. Op basis van de laboratoriumuitslagen kan het bedrijf de categorie van de salmonella inzien. Het niveau antistoffen tegen salmonella is bij de laboratoriumuitslagen een maat voor de besmetting, dit is een OD-waarde en wordt uitgedrukt in een percentage. Een hogere OD-waarde duidt op een grotere hoeveelheid antistoffen tegen Salmonella in het bloedserum. Per trimester krijgt uw bedrijf een score. Op basis van een optelling van deze waarden per trimester wordt uw bedrijf in 3 categorieën ingedeeld. Hoe lager de categorie, hoe kleiner het risico en hoe gunstiger de situatie is. Zit u in een hogere categorie, dan dient u uw Salmonella-status te verlagen. Onderstaand een tabel met de 3 verschillende categorieën uitgelegd.  

Waardes

Salmonella-categorie

20% of minder van de bloeduitslagen een OD% groter dan OD40

Score 1

Meer dan 20% en minder dan 40% van de bloeduitslagen een OD% groter dan OD40

Score 2 

40% of meer van de bloeduitslagen een OD% groter dan OD40

Score 3

Lagere salmonella-status met Watter

Een goede algemene hygiëne is belangrijk om Salmonella te voorkomen. Daarnaast kunt u aanvullende stappen nemen voor preventie van Salmonella. Het is belangrijk om het drinkwater van de varkens vrij te houden van micro-organismen om zo besmettingen te voorkomen. Met ons Watter-systeem waarbij er van water, zout en stroom ter plekke een duurzaam desinfectiemiddel geproduceerd wordt, kunt u het drinkwater van uw varkens desinfecteren. Ons systeem doseert het middel in het drinkwater om zo microbieel veilig water te garanderen. Ons middel is niet alleen te gebruiken voor het drinkwater, maar kan ook afgetapt worden om de stallen te desinfecteren. 

Waarom overstappen op een Watter-systeem?

Dankzij HOCl, de werkzame stof in ons middel, kan er op een duurzame manier effectief gedesinfecteerd worden tegen micro-organismen, zoals de Salmonellabacterie. Ons middel bevat geen schadelijke chemicaliën en is vriendelijk voor mens, dier en milieu. Het is daarom een uitstekend alternatief voor traditionele desinfectiemiddelen. Doordat het middel niet op de gevaarlijke stoffenlijst staat, hoeft u geen extra veiligheidsmaatregelingen te treffen. Daarnaast hoeft u ook niet meer te denken aan opslag van jerrycans en vaten met schadelijke chemicaliën. Omdat het middel op locatie geproduceerd kan worden, zijn ook de transportkosten en het plastic afval verleden tijd. 

Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten en ontdek wat er voor uw varkensbedrijf mogelijk is.

Wilt u kennismaken met onze desinfectieoplossing?