Overslaan en ga direct naar de inhoud

De eisen van PlanetProof-melk worden vanaf 2025 bijgesteld. De nieuwe stappen betreffen verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn, klimaat en natuur. Dit heeft onder andere invloed op de eisen voor het drinkwater. 

Wat is ‘On the way to PlanetProof’? 

On the way to PlanetProof is een onafhankelijk keurmerk dat veel wordt teruggezien in supermarkten. Dit keurmerk bewijst dat een product duurzaam geproduceerd is. Door deze producten te kopen toon je als consument aan dat je een betere keuze maakt voor de natuur, het klimaat en de dieren. De boeren die dit keurmerk op hun producten mogen gebruiken, moeten zich houden aan strenge eisen [1]. Dit draagt bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, ook wel de SDG Goals. Het keurmerk is er voor onder andere eieren, zuivel, groenten en fruit, bomen en bloembollen. 

PlanetProof-melk 

Samen met On the way to PlanetProof zetten de melkveehouders stappen om hun productie te verduurzamen en diervriendelijker te werken. Het keurmerk stelt verschillende eisen op die bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van de koeien [2]. Dit kan gaan over de stal, ligplaatsen, koeborstels en andere voorzieningen. Voordat melkveehouders hun melk mogen verkopen met het PlanetProof-keurmerk, moeten zij voldoen aan deze eisen. De melk van de koe wordt minimaal elke 6 weken van elke koe gecontroleerd [2]. Op deze manier is ook de uiergezondheid vast te stellen. Ook monitoren de melkveehouders in samenwerking met de dierenarts de gezondheid en het welzijn van het dier. Hierin worden onder andere voeding, water en het melken meegenomen. 

Verhoogde eisen controleren waterkwaliteit

De eisen voor de PlanetProof-melk worden om de zoveel tijd bijgeschaafd, dit gebeurt door het College van Deskundigen [3]. Hierbij heeft het College gezocht naar een nieuwe balans tussen dierenwelzijn, klimaat en natuur. Een van de belangrijke eisen die zijn bijgesteld voor de PlanetProof-melk, is een jaarlijkse analyse van de waterkwaliteit [4]. Door het drinkwater van de koeien te testen wordt de kwaliteit, smakelijkheid en beschikbaarheid getest. Deze aspecten zijn belangrijk om te controleren, omdat een dier hierdoor voldoende water opneemt en gezond blijft [5].


De eisen voor goed drinkwater van melkvee in het nieuwe certificatieschema zijn:

Verplichte parameter 

Melkveenorm 

 

Chemisch

Goed

Afwijkend

Ammonium (mg/L)

< 2

> 10

Hardheid (oD)

> 4 & < 15

> 25

IJzer (mg/L)

< 0,5

> 10

Mangaan (mg/L)

< 1

> 2

Nitriet (mg/L)

< 0,1

> 1,0

Bacteriologisch

   

E. coli (kve/ml)

< 10

> 100

Totaal kiemgetal (kve/ml)

< 10.000

> 100.000

Microbiologische waterkwaliteit verbeteren met Watter

Bij een ontoereikende waterkwaliteit is het essentieel om gerichte maatregelen te nemen om de microbiologische belasting van het water te reduceren. Waterkwaliteit kent zowel chemische als microbiologische componenten. Chemische kwaliteit richt zich op de aanwezigheid van ongewenste stoffen zoals metalen en chemicaliën, terwijl microbiologische kwaliteit specifiek gaat over de concentratie en soorten micro-organismen in het water. Om de chemische kwaliteit te verbeteren kunt u contact opnemen met het bedrijf dat uw bron geslagen heeft. De microbiologische kwaliteit pakt u aan door te desinfecteren, liefst met een vriendelijke oplossing, zoals natuurlijk het Watter-systeem.

Het Watter-systeem biedt een duurzame oplossing specifiek gericht het reduceren en voorkomen van een concentratie van kiemen zoals coliformen en andere bacteriën. Het systeem produceert op locatie (in-situ) een desinfectiemiddel met hypochlorigzuur (HOCl) als actieve stof, een lichaamseigen stof die micro-organismen veilig en doeltreffend kan bestrijden zonder negatieve impact op de omgeving. Dit biedt een veilig alternatief voor conventionele desinfectiemethoden, die vaak schadelijke chemicaliën gebruiken.

Nieuwsgierig geworden?

Laat u informeren over de mogelijkheden op uw melkveehouderij