Door Listeria Monocytogenes, een bacterie die overal in de natuur voorkomt, kan er een infectieziekte ontstaan. Deze infectie wordt ook wel Listeriose (Listeria) genoemd. Een besmetting hiervan hoeft zich niet direct te uiten in ziekte. Gezonde mensen merken er niks van of hebben hooguit een milde griep. Voor risicogroepen zijn de gevolgen echter wel serieus. Als zwangere vrouw heb je bijvoorbeeld een grotere kans om besmet te raken. De ziekte kan op het kind overgedragen worden als de vrouw in het derde trimester ziek wordt. (3)
Laten we bij voorbaat zeggen: Listeria-besmettingen komen weinig voor. En áls je deze bacterie ergens terugvindt, dan is het vaak in dierlijke producten. Producten zoals gesneden vlees, gerookte vis of zachte kazen zijn voorbeelden van voedingsmiddelen waar Listeria in terug kan komen. Maar vergis je niet, ook op bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost kunt u deze bacterie terugvinden. (2) De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet er alles aan om streng te controleren op Listeria. Op het moment dat deze bacterie is geconstateerd in een product, worden alle producten teruggeroepen door de fabrikanten.
De bacteriën overleven en vermeerderen zich vaak in een vochtige omgeving. Waar de meeste andere bacteriën stoppen met groeien bij koelkasttemperaturen rond de vier graden Celsius, doet Listeria dat niet. Besmetting met deze bacterie vindt bijna altijd plaats door het eten van besmette voedingswaren. Deze voedingswaren worden vaak zonder verhitting gegeten en langdurig koel bewaard. Zwangeren, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn een risicogroep voor de listeriabacterie. Het RIVM krijgt per jaar ongeveer 80 meldingen van een Listeria-infectie.(1)
Bedrijven die voedsel verwerken moeten rekening houden met Listeria Monocytogenes. Daarbij kunnen er ook meer virussen, bacteriën, schimmels en gisten zijn die zich via proceswater vermeerderen en verspreiden. Watter heeft een duurzame en milieuvriendelijke oplossing tegen biofilm in proceswater. Met enkel zout, water en stroom vormt er een desinfectiemiddel met HOCl als meest actieve stof. Ons desinfectiemiddel is 100x effectiever tegen micro-organismen dan Natriumhypochloriet op dezelfde dosering. Bij Watter is er dus minder middel nodig voor dezelfde effectiviteit.
Ons desinfectiemiddel is veilig voor mens, dier en milieu, en het heeft ook nog eens lage operationele kosten. Dit omdat ons systeem in een in-situ oplossing aangeboden wordt. Dit betekent dat het desinfectiemiddel ter plekke geproduceerd kan worden. Dit heeft de volgende voordelen:
Neem vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers en laat u adviseren door onze microbiologen.