Overslaan en ga direct naar de inhoud

In de wereld van desinfectie zijn veiligheid en effectiviteit van groot belang. Veel traditionele desinfectiemiddelen met chemicaliën zijn bewezen effectief in het bestrijden van ziekteverwekkers. Inmiddels wordt het wel eens tijd om na te denken over duurzaamheid en milieubescherming. U kunt zich dan afvragen of die chemicaliën wel zo goed zijn voor deze wereld. Wilt u niet liever een alternatief dat net zo effectief werkt en niet schadelijk is voor het milieu?

Wat is perazijnzuur?

Perazijnzuur is een chemische verbinding van azijnzuur en waterstofperoxide. Dit middel is een heldere en kleurloze vloeistof, en is kenmerkend door een azijngeur. De voornaamste toepassing van perazijnzuur is in de vorm van een desinfecterend middel. Het middel wordt gebruikt om ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen, schimmels en gisten te bestrijden. Ondanks dat het een effectief middel kan zijn, zitten er zeker een aantal nadelen aan die wij willen uitlichten. 

Het gevaar van perazijnzuur

Perazijnzuur is een zeer krachtig oxidatiemiddel en dus moeten er gepaste veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Vooral bij onjuist gebruik of overmatige blootstelling is deze stof een gevaar voor de gezondheid. Het middel mag niet ingeademd worden en mag ook niet in contact komen met de ogen of huid. Hieruit kun je halen dat perazijnzuur verre van milieuvriendelijk is.

Het desinfectiemiddel van Watter

Bij Watter hebben we een duurzame, innovatieve manier van desinfecteren. Ons desinfectieapparaat maakt gebruik van een technologie genaamd elektrochemische activatie. Zoutwateroplossing geraakt in een elektrische stroom, daaruit ontstaat de werkzame stof HOCl. Met een kleine dosering kunnen er al betere resultaten behaald worden, omdat de concentratie van actieve stoffen zeer laag gehouden wordt zonder dat het effectiviteit verliest. 

In-situ oplossing

Het Watter-systeem biedt een in-situ oplossing, dit betekent dat het desinfectiemiddel ter plekke geproduceerd kan worden. Het systeem wordt op locatie geïnstalleerd, waardoor u niet meer afhankelijk bent van externe leveranciers. Een bijkomend voordeel is dat je geen opslag en transport hebt met jerrycans die chemicaliën bevatten. Dit resulteert in minder transportkosten, minder plastic afval en een lagere CO2-uitstoot. 

Laat je informeren over de mogelijkheden van het Watter-systeem op locatie.

Bent u ervan overtuigd om af te stappen van perazijnzuur?

Jantiena Lamberink

Over de auteur

Jantiena Lamberink

Jantiena is een microbiologe bij Watter, die zich voornamelijk richt op wetenschappelijk onderzoek binnen onze onderzoeksafdeling. Ze controleert de algehele gezondheid van vee en draagt bij aan diverse lopende onderzoeksprojecten. Jantiena bezoekt boerderijen en geeft advies over onze desinfectieoplossingen op basis van haar expertise. Door haar werk speelt ze een cruciale rol in het waarborgen van de effectiviteit en toepasbaarheid van onze oplossingen in de praktijk van de agrarische sector.