De Nederlandse varkenssector heeft met het ministerie van LNV afgesproken om in 2030 alleen maar varkens met een krulstaart te houden. Op dit moment is het zo dat boeren varkensstaarten ter preventie couperen om zo het staartbijten te voorkomen. Een goede voorbereiding op de komst van varkens met krulstaarten is van belang, want het houden van deze varkens vereist meer tijd. Het belangrijkste is om te zorgen voor goede voorzieningen om zo stress te voorkomen [1].
Staartbijten is een vervelend probleem dat zich afspeelt binnen de varkenshouderij. Vaak is dit gedrag een gevolg van een stressvolle situatie. Denk hierbij aan verplaatsingen, voerovergangen, behandelingen of te weinig ruimte in de stal. Ook necrose, dood weefsel dat wondgenezing belemmert, op de varkensstaart zet andere varkens er vaak toe aan om te gaan bijten [2]. Naast stress is verveling of onvoldoende stimulatie ook een reden dat varkens elkaars staart bijten. Het bijten kan leiden tot verwondingen, waarbij de onrust en de smaak van het bloed het probleem alleen maar erger kan maken. De wonden leiden tot infecties waardoor groeivertraging, kreupelheid, verlamming en zelfs sterfte een gevolg kunnen zijn [3].
In 2030 moeten alle varkenshouders stoppen met het couperen van staarten. Het couperen is om te voorkomen dat varkens in elkaars staart bijten. Dat betekent dat het bijtgedrag van de varkens onder controle gehouden moet worden. Hiervoor moeten de boeren verschillende aanpassingen doen, zoals het veranderen van de indeling van de stal, voeraanpassingen en stalklimaat [4]. Ook het bewaken van de waterkwaliteit is een belangrijke voorbereiding op het houden van varkens met een krulstaart. Door alle voorzieningen in de stallen goed te hebben, levert dit minder stress op en zullen de varkens minder behoefte hebben om te gaan staartbijten. Schoon drinkwater en minder stress leveren bovendien gezondere varkens op.
Biofilm en verstopte drinknippels vormen een veelvoorkomend probleem in de varkenshouderij. Biofilm kan ziekteverwekkers in het drinkwater herbergen, wat de gezondheid van de varkens in gevaar brengt. Daarnaast kunnen drinknippels door biofilm verstopt raken, waardoor de dieren moeite hebben om voldoende water te drinken. Ten slotte kan biofilm de smaak van het water beïnvloeden, wat leidt tot een verminderde wateropname. Het waarborgen van schoon drinkwater is essentieel om deze problemen te voorkomen en vormt een belangrijke stap in de voorbereiding op het houden van varkens met intacte krulstaarten. Voldoende schoon drinkwater vermindert dorst en de bijbehorende onrust, wat op zijn beurt bijdraagt aan het verminderen van frustratie en stress, en daarmee het risico op staartbijten [5].
Preventief optreden tegen biofilms in leidingen is belangrijk binnen de veehouderij. Dit kan door middel van traditionele middelen zoals waterstofperoxide. Het nadeel van dit middel is dat het gezondheidsrisico’s meebrengt voor zowel mens als dier. Ook werkt dit middel vaak niet afdoende, daardoor wordt het gewenste resultaat niet altijd bereikt. Watter heeft een systeem ontwikkeld dat op locatie (ook wel in-situ genoemd) een duurzaam desinfectiemiddel produceert. Met de werkzame stof HOCl is het desinfectiemiddel zeer effectief tegen schimmels, bacteriën, gisten en virussen. Ons middel is veilig voor mens, dier en milieu en is dus een uitstekend alternatief voor traditionele desinfectiemiddelen.
Wilt u meer weten over hoe u uw drinkwater duurzaam kunt desinfecteren op uw varkenshouderij?
Neem contact op en laat u informeren door één van onze professionals.