Overslaan en ga direct naar de inhoud

Verbeterd water en blije koeien dankzij het Watter-systeem

Maatschap Leijenaar heeft 140 melkkoeien en 70 jongvee. Van jongs af aan wist Jelte al: hij ging boer worden. Zijn opa was de grondlegger van het bedrijf en het gezin woont nog steeds in hetzelfde huis in Sneek. De boerderij ligt midden in de natuur, maar toch dichtbij de stad. Zijn ouders runnen een leuke camping naast het boerenbedrijf. Dit mooie stuk ligt aan het water, wat weer verbonden is met het Sneekermeer. Van 1 april tot 1 oktober kunnen gasten hier genieten van de rust en hebben ze de mogelijkheid om te suppen, een boot te huren of te vissen. Jelte runt de melkveehouderij samen met zijn ouders en bij de bouw van de nieuwe stal stuitten zij op nogal wat leidingproblemen.

Waterproblemen op de veehouderij

Vanwege de nieuwe stal die in 2015 gebouwd en in 2017 in gebruik genomen werd, moesten er ook nieuwe systemen komen. De leidingen in de nieuwe stal zijn wat langer dan in de oude stal, en dit resulteerde in stilstaand water. “Het water moest blijven stromen, anders werd het bruin, stroperig en vies.” stelt Jelte. Ook merkte hij verandering bij de koeien. “De dames gaven op een gegeven moment bijna geen melk meer.” In overleg met de dierenarts kwam het advies om het water eens na te laten kijken. “Toen hadden we al het gevoel dat er iets niet helemaal in orde was”, vertelt Leijenaar. Het bleek dat de tyleenleidingen poreus waren en deze helemaal vol zijn gaan zitten met biofilm. De drinkbakken waren daardoor de hele tijd vies. “Je moest deze om de 2 á 3 dagen schoonmaken, anders waren ze echt smerig", vertelt de veehouder.

Mooi verhaal, maar het systeem beviel ook nog eens

Het melkveebedrijf moest op zoek naar een oplossing. Ze speurden wat rond toen ze Watter tegenkwamen. Jelte’s neven uit Tirns hadden al een Watter-systeem en waren daar erg enthousiast over. Ook in de omgeving waren er een aantal collega’s die een goede ervaring hadden met het systeem. “Daar werd ik zelf natuurlijk ook enthousiast van. Ik dacht: laten we het eens proberen. “De adviseur van Watter had een mooi verhaal, maar het bleek allemaal waar in de proefperiode, dus hebben we het systeem gekocht.” 

Verbetering in het water

Naarmate de tijd verstreek werd het water steeds beter. Het was frisser en de bakken waren schoner. “De vieze laag die er in zat, is gelukkig weg.” Onlangs is Jelte ook begonnen met het bijvoeren van koolstof. “De vertering in de darmen was niet super. De mest was vaak waterig met klonten erin. We zijn een tijdje aan het ouwehoeren geweest, maar op een gegeven moment weet je ook niet meer waar het aan ligt. Via-via ben ik toen geadviseerd om koolstof bij te voeren. Dit werkte bij anderen ook goed.”, legt de melkveehouder uit. Door de koolstof in combinatie met het schone water is er een verbeterde voeropname. “Afgelopen winter hebben we goed gemolken. We melken nooit dik in de liters, maar we hebben de laatste tijd hoge gehaltes. Op dit moment gaat het erg goed en daar ben ik blij mee.” 

Resultaten waterverbetering

Het advies voor andere veehouders is daarom ook om de waterkwaliteit te controleren door middel van watermonsters. Neem deze watermonsters altijd op de plek waar de koe drinkt. In het schema kunt u zien dat het water van veehouderij Leijenaar sinds gebruik van het Watter-systeem binnen anderhalve maand flink verbeterd is.  

Datum

Watermeting

E. Coli (kve/ml)

Totaal kiemgetal (kve/ml)

26-10-2022

Waterbak

41

>300.000

07-12-2022

Waterbak

0

<100

Wateruitslagen Leijenaar

Waterbak voor het gebruik van het Watter-systtem
Waterbak sinds het gebruik van het Watter-systeem

Laat het slechte water niet doorsluimeren

Jelte stelt dat hij het Watter-systeem wel een investering vond, maar erg tevreden is over het resultaat. Als hij andere veehouders advies zou mogen geven, dan gaat het over de waterkwaliteit. “Je moet het niet laten doorsluimeren, als je denkt dat er iets aan de hand is, moet je direct aan de bel trekken. Bij ons was dat hetzelfde verhaal.” Hij vindt dat water een onderschat probleem is. “Door deze machine weet je zeker dat je schoon water hebt.” stelt hij. Leijenaar heeft ook nog plannen liggen voor een drinkwatervoorziening in de weide. “Nu drinken de koeien uit de sloot en daar heb je geen controle over. Je weet nooit wat erin zit. Met de voorziening heb ik daar veel meer grip op.” 

Als veehouder kunt u in 2023 profiteren van de MIA/Vamil regeling op investeringen die goed zijn voor het milieu. Deze regeling is ook van toepassing op de investering van het Watter-systeem. Wilt u weten wat wij voor u te bieden hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.