Met een wereldwijde afzet is Americol één van de meest prominente producenten van professionele (hand)reinigingsmiddelen. Daarnaast is de kans groot dat u, lezer, dagelijks in contact komt met één van de vele private label-producten die op de consumentenmarkt worden verhandeld. Om mee te spelen op het allerhoogste niveau in hygiëne is het van uiterst belang om zekerheid in de kwaliteitscontrole te kunnen waarborgen, zodat het productieproces net zo gesmeerd loopt als het product zelf.
Ontwikkeling staat nooit stil. In de sector van hygiëne zit de innovatie met name in de verduurzaming: denk daarbij aan de verpakkingen en de grondstoffen van de producten. In het tweede geval zijn er bijvoorbeeld stappen gezet in het terugdringen van de organische granulaat van de zepen, om de uitvloei richting het milieu hiervan te voorkomen. Door het gebruik van granulaten met organische oorsprong stromen er geen (micro)plastics mee het afvoerputje in wanneer de zeep wordt gebruikt.
Deze verduurzaming wordt niet enkel gestuwd door de markt of maatschappelijke druk. Bij Americol is men ervan bewust welke impact dit uiteindelijk kan hebben op de waterkwaliteit. Dat gegeven, in combinatie met het verhoogde gebruik van organische grondstoffen, heeft ertoe geleid dat het bedrijf stappen heeft ondernomen om de waterkwaliteit in het bedrijf te waarborgen.
“Tijdens het innovatieproces kwam het weleens voor dat kwaliteit van onze producten niet meer gewaarborgd kon worden.” vertelt Technisch Directeur René Doornink, “Een productiestop zou echter desastreus zijn: dat belemmert de continuïteit van het hele bedrijfsproces. Het is daarom van uiterst belang om scherp te zijn op de kiemdruk van het proceswater. Een te hoog aantal bacteriën zou namelijk de conservering van onze producten negatief beïnvloeden. Aangezien wij onze klanten zekerheid in kwaliteit aanbieden is er ons alles aan gelegen om biofilm te voorkomen en de kwaliteit van het proceswater te garanderen.”
“Met het Watter-systeem doseren we jaarrond slechts 4 ppm onderchlorigzuur. Door de enorme effectiviteit van dit middel hebben we sinds de start geen enkele kiem meer aangetoond.”
Deze continuïteit kan het bedrijf waarborgen dankzij het gebruik van het Watter-systeem, een apparaat dat ter plekke een desinfectiemiddel produceert uit water en zout. Het middel is erg vriendelijk terwijl het een hoge effectiviteit heeft. Daarmee wordt de kiemdruk weggenomen en gaat dit niet ten koste van de kwaliteit. Labmanager Sander van der Schuur vertelt hierover: “We hebben ons georiënteerd op en proeven gedaan met verscheidene alternatieven. Echter bleek het van enorm belang dat een antimicrobieel middel geen aantasting van kleur, textuur of andere kenmerken mag veroorzaken. Met het Watter-systeem doseren we jaarrond slechts 4 ppm onderchlorigzuur. Door de enorme effectiviteit van dit middel hebben we sinds de start geen enkele kiem meer aangetoond. Sterker nog: we hebben de wekelijkse controle kunnen afschalen naar een tweewekelijkse, vanwege het vertrouwen dat we nu hebben in de proceswaterkwaliteit met Watter!”
Deze zekerheid biedt de organisatie veel rust. “In het verleden kwamen er helaas wel eens hectische periodes voor,” lacht René, “het Watter-systeem heeft er bij ons voor gezorgd dat we geen vrees hebben voor afkeur of een productiestop. En dat zorgt ook voor blije koppies bij planning en inkoop.”
Ervaar het zelf
Het Watter-systeem uitproberen?
Vraag naar onze proefperiode.