“Een gezonde veestapel maakt me vrolijk. Dat vind ik misschien nog wel belangrijker dan een hoge productie. Als boer ben je namelijk dag in, dag uit met je dieren bezig, dus is plezier in je werk naar mijn mening het grootste goed. Als een investering de koeien veel gezonder maakt, is het dus meer waard dan enkel rendement.”
Als melkveehouder Egbert Wierenga uitweidt over zijn bedrijf is het snel duidelijk dat hij bovenal liefhebber is. “Ik sta liever tussen de koeien dan in het kantoor. Elke dag loop ik door de stal om de dieren te verzorgen en te beoordelen of er nog dingen beter kunnen.” Zo ook ruim twee jaar geleden, toen de warme, droge zomer zijn weerslag had op de waterkwaliteit in de stal.
Wierenga: “In één van de drinkbakken binnen zaten algen in alle kleuren van de regenboog. Dat drukte ons eigenlijk met de neus op de feiten: hoe gezond is het water dat onze koeien dagelijks tot zich nemen? Onze eerste reactie was om vaker de bakken schoon te maken, maar de problemen hielden aan. Toen zijn we op zoek gegaan naar een structurele oplossing.”
De Garnwerder heeft verschillende waterzuiveringstechnieken op een rijtje gezet. “Op chemicaliën als waterstofperoxide zaten we niet te wachten, dit soort middelen had niet onze voorkeur. Over UV-lampen hebben we informatie opgevraagd, maar die werkten enkel waar ze stonden, maar verderop in de leiding groeiden de bacteriën weer aan. Mijn ervaring is dat het enige dat veilig is en goed werkt het Watter systeem is.”
Nadat de installatie geplaatst was, wist de familie Wierenga al gauw dat ze een goede keuze hadden gemaakt: “Binnen één week waren de drinkbakken schoon en na twee weken zaten de koeien al beter in het wit. We weten zeker dat dit door het schone water komt, want verder is er niets aangepast op het bedrijf.” De volgende zomer was de impact op de gezondheid van de koeien ook onmiskenbaar: “Waar we eerst 30 mastitis-gevallen hadden, waren het er nu nog slechts 15, waarvan 4 in het laatste half jaar, een vermindering van 50%. Ons vermoeden is dat door Watter de weerstand van de koe langzaam beter is geworden: het is een proces dat tijd nodig heeft. Dat is niet alleen financieel een ontzettende stap vooruit, maar ook in arbeidsvreugde. Mastitis is zeer onplezierig voor een koe, en dat vergalt je plezier. Nu het water schoon door de leidingen stroomt gaat het beter dan ooit!”
Daarbij wordt niet enkel op de uiergezondheid gedoeld, ook op andere vlakken is de invloed van Watter duidelijk: “De productie is gestegen, qua vruchtbaarheid zijn we vooruit gegaan en ook de algemene weerstand is stukken beter. De dieren zitten beter in hun vel en dat maakt het boeren echt een stuk plezieriger. Soms denk ik dat we in de melkveehouderij de hygiëne onderschatten en teveel naar de kosten kijken. Daarom deel ik graag mijn ervaringen om mee te geven dat aandacht voor schoon water ontzettend loont.”
Watter biedt melkveehouders de kans om het Watter-systeem vijf maanden op proef te nemen.