“We hadden niet gedacht dat het drinkwater van de koeien zoveel invloed had op het aantal coli-infecties. Ik denk dat het resultaat vooral daar te vinden is bij ons: de tijd en kosten die we met Watter besparen door het voorkomen van besmette koeien. Bovendien geldt dat we als makers van rauwmelkse kaas sowieso extra aandacht dienen te leggen op de uiergezondheid. Een niet opgemerkte uierontsteking in de melkput kan zomaar een partij kaas kosten.”
Melkveehouder Kees Captein is erg secuur wat betreft de gezondheid van zijn veestapel. Samen met zijn broer Frank en hun ouders Nico en Magdalène runt hij Kaasboerderij Captein, een maatschap waarbij ze zeker een derde van hun productie verkazen. En niet zonder succes: hun oude kaas is namelijk tweemaal achtereen uitgeroepen tot beste van Nederland. Desalniettemin vindt Kees dat ze hun bedrijf niet per sé anders runnen: ”Het rantsoen is bepalend voor de smaak van de kaas; de kwaliteit wordt in feite al in de melkput bepaald. Door extra aandacht te besteden aan de uiergezondheid beïnvloeden we het proces erna, de productie van de kazen. Een laag celgetal betekent een veilige productie.” En schoon drinkwater is één van de pijlers onder dit succes.
Om een zo goed mogelijke uiergezondheid te bewerkstelligen heeft de familie Captein een aantal aandachtspunten: “Ten eerste het voorkomen van besmettingen,” somt de Zoeterwoudenaar op, ”dit hebben we onder meer gedaan door het aanpassen van de ligboxen, zodat de koe met minder vervuiling in contact komt als ze ligt. Daarna komt het herstel en het voorkomen van kruisbesmettingen bij een eventuele infectie. Hierbij merken we dat Watter een grote rol speelt: door het verwijderen van biofilm in de leidingen zorgen we ervoor dat de koeien geen schadelijke kiemen binnenkrijgen via het drinkwater. Hierdoor is de weerstand van de koeien beter en kan het natuurlijk afweersysteem beter afrekenen met coli of mastitis.”
Dat het water daarbij zo’n grote rol speelt hadden de melkveehouders niet verwacht: “We hebben het Watter-systeem eerst op proef genomen, omdat we overtuigd wilden raken van de invloed van schoon water. Al meteen na ingebruikname van het apparaat zagen we effect in de drinkbakken, doordat het water helderder werd en frisser rook. Dit gaf ons vertrouwen dat we goed bezig waren, want het duurde even voor de resultaten zichtbaar werden in de veestapel. Gedurende enkele maanden nam het aantal coli-infecties echter af en zakte het celgetal behoorlijk: van 160.000 naar minder dan 70.000 cellen/ml. Doordat het aantal klinische uierontstekingen verminderde merkten we nieuwe gevallen bovendien sneller op, waardoor we deze vroeger kunnen behandelen. Vergeleken met anderhalf jaar geleden is de dierdagdosering zelfs gehalveerd.”
“Het voorkomen van infectiebronnen vinden wij erg belangrijk,” besluit Kees, “Het uitsluiten van het drinkwater als infectiebron is wat ons betreft een logische aanvulling op bijvoorbeeld de aanpassing van de ligboxen. Wij kunnen melkveehouders dan ook van harte aanraden om contact op te nemen met Watter voor een proefperiode.”
Het water in de drinkbak van de koeien is vaak een verbeterpunt voor melkveehouders: door biofilm in de leidingen ontstaat er een slijmlaag van bacteriën, algen en schimmels die het welzijn en de productie van de koeien verminderen.
Het Watter systeem is een apparaat dat volledig geautomatiseerd een veilig en effectief desinfectiemiddel maakt uit slechts stroom, zout en water en dit vervolgens automatisch in kleine dosis toevoegt aan het water, waardoor de kiemdruk verdwijnt. Hiermee verbetert het water en dit laat zich zien in betere weerstand en een hoge productie.
Vijf maanden proefperiode
Zelf proberen?
Iedere melkveehouder mag het Watter systeem zelf vijf maanden uitproberen op zijn of haar bedrijf. Bevalt het niet? Halen we het systeem weer op. Meer weten?