Aerosolen-expert José-Luis Jimenez gaf onlangs een interview aan De Morgen over onderzoek naar de verspreiding van het Coronavirus. Hun conclusie: voornamelijk via aerosolen. Tot verbazing van de hoogleraar Chemie wordt er desondanks nog veel de nadruk gelegd op desinfectie van oppervlaktes en handen, in plaats van ventilatie.
Aerosolen zijn hele kleine deeltjes die zo licht zijn, dat ze in de lucht zweven en zich zo verspreiden. Uit verscheidene onderzoeken blijkt dat de transmissie via aerosolen de voornaamste verspreidingsroute van het Coronavirus is. Dat houdt in dat het virus nagenoeg niet via oppervlakken wordt overgedragen en dat dus handen wassen en het reinigen van bureau’s minder effect hebben dan een goede luchtkwaliteit. Volgens de onderzoeker blijven de virusdeeltjes bij slechte ventilatie in de lucht hangen, waarbij ze het tot een dag lang kunnen overleven.
Eén van de eenvoudigste manieren om dit tegen te gaan is ventilatie. Door de ramen open te zetten is de lucht meer in beweging en zullen de aerosolen sneller uit uw huis, kantoor of klaslokaal verdwijnen. In sommige gevallen is ventilatie echter niet mogelijk of wenselijk. In zo’n geval is het raadzaam om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van verneveling of het gebruik van luchtfilters.
Een andere optie is om de luchtkwaliteit te verbeteren door middel van verneveling met HOCl, zoals beschreven in dit Japans onderzoek. Verneveling is vaak een doeltreffendere methode dan luchtfilters, die prijzig zijn en regelmatig vervangen moeten worden omdat ze vol kunnen gaan zitten.
Het Coronavirus is niet het enige virus dat zich voornamelijk via de lucht verspreid. Denk bijvoorbeeld aan het RS-virus, verkoudheid of zelfs hand-, voet- en mondziekte. Een veelbelovende technologie om verspreiding van dit soort ziekteverwekkers tegen te gaan is ultrasone verneveling met HOCl een sterk toenemend fenomeen. De nevel bevat namelijk zowel vloeibare druppeltjes die de schadelijke materie aanvallen ten behoeve van oppervlaktedesinfectie, als gasvormige druppeltjes die aerosolen in de lucht bestrijden.
In onder meer scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen wordt de desinfectievloeistof verneveld om infecties en verspreiding te voorkomen, met name in gebouwen met slechte ventilatie en waar de temperaturen te laag zijn om ramen te openen. Per jaar gaan er alleen al in Japan zo’n 60.000 units over de toonbank. In Nederland mag het momenteel alleen op locatie geproduceerd worden middels in situ technologie zoals het Watter systeem, conform de eisen van het Ctgb. In de nabije toekomst zal HOCl ook breder inzet- en verkrijgbaar zijn, na de Europese goedkeuring eerder dit jaar.
Het is koud en guur buiten, waardoor ventileren geen standaardoptie meer kan zijn. Maar ook het aantal besmettingen loopt sterk op, waardoor strengere maatregelen een steeds reëlere optie zijn. Dan kan de winter voor een deel van de maatschappij ook een donkere periode zijn. Nood breekt wet gaat misschien te ver nu, maar snellere acceptatie van HOCl als wapen in de strijd tegen Corona is wat ons betreft zeer wenselijk.
Mocht u meer willen weten over het vernevelen van HOCl voor uw zorginstelling, kantoorgebouw of scholengemeenschap, neem dan contact met ons op.