Wat is Listeria monocytogenes?

Listeria monocytogenes, ook wel bekend als Listeria, is een bacterie die overal in de natuur voorkomt. Het komt voor bij dieren, groenten, grond en ook in water [1]. Deze bacterie kan zorgen voor de zeldzame infectieziekte: listeriose. Hoewel listeriose zeldzaam is, kan de infectie fatale gevolgen hebben, vooral bij kwetsbare doelgroepen [2]. Daarom is een goed werkzaam desinfectiemiddel essentieel.

Listeria bestrijden in de voedingsindustrie

Eén van de voornaamste redenen waarom Listeria besmettingen weinig voorkomen, is de strenge controle van de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit (NVWA). Mochten ze sporen vinden van schadelijke bacteriën zoals Listeria, dan laten ze door de fabrikant alle producten terugroepen. Naast de directe financiële schade loopt het bedrijf hier mogelijk ook imagoschade door op.

Om bacteriën zoals Listeria te bestrijden gebruiken voedselverwerkers vaak desinfectiemiddelen met schadelijke chemicaliën in hun proceswater. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt om de producten te wassen. Omdat de gewassen soms direct uit de verpakking gegeten worden, moeten de producten schoon en veilig zijn voor consumptie. Dit betekent dus dat ook het proceswater geen ziektemakers, schadelijke stoffen of residuen mag bevatten. Gezien het proceswater direct in contact kan komen met het product, is een besmetting goed mogelijk.

Kiemvrij proceswater verhoogt voedselveiligheid en houdbaarheid

Verwerkers van etenswaren moeten rekening houden met Listeria, maar ook met Salmonella, E. coli, andere schadelijke bacteriën, evenals schadelijke schimmels en gisten. Deze kunnen zich via het proceswater vermeerderen verspreiden. De micro-organismen kunnen leiden tot product verontreiniging en besmettingen, wat de voedselveiligheid in gevaar brengt [3]. Daarom is het schoonhouden van proceswater heel belangrijk, maar kan dat ook erg lastig zijn. De uitdaging is dat de meeste desinfectiemiddelen schadelijk zijn voor mens en milieu. Bovendien kunnen deze middelen prijzig en lastig te doseren zijn.

Continu laag doseren met het Watter systeem

Watter biedt een gebruiksvriendelijke en duurzame oplossing. Met het Watter-systeem bent u als voedselproducent of -verwerker in staat om u eigen desinfectiemiddel te maken. Dit desinfectiemiddel is effectief, biologisch afbreekbaar en heeft een kleinere kans op het achterlaten van residuen. Het Watter-systeem gebruikt stroom, zout en water om een desinfectiemiddel met de werkzame stof HOCl te produceren. Door de brede effectiviteit kan het middel in zeer lage concentraties gedoseerd worden op het proceswater. HOCl is effectiever tegen micro-organismen dan bijvoorbeeld natriumhypochloriet op dezelfde dosering.

Watter is veilig te gebruiken voor het desinfecteren van proceswater waardoor bacteriën zoals Listeria geen kans meer hebben. Watter is uitvoerig getest door onder andere TNO en Eurofins, daarnaast kunnen wij u vertellen dat wij 100% resultaat hebben behaald bij al onze klanten in de voedingsindustrie. 

Test Watter in uw proces om besmetting met listeria te voorkomen

Watter kan veel voor u betekenen op het gebied van kwaliteit, maar ook op veiligheid. Het brengt zekerheid, rust en verlaagt de kosten die u normaal kwijt zou zijn aan chemische desinfectie. Daarnaast kan het ook zorgen voor een verlengde houdbaarheid datum op uw producten. Dus klaar om uw producten een langere houdbaarheidsdatum te geven?

Gevolgen Listeria voor mens en dier

Besmetting met Listeria monocytogenes

Listeria monocytogenes wordt het vaakst aangetroffen in dierlijke levensmiddelen. De producten die het meest in verband met Listeria worden gebracht zijn gesneden vleeswaren, gerookte vis en de zachtere schimmelkazen [2]. Ook andere vleesproducten en kant-en-klare rauwkostproducten of sandwiches uit de koeling zijn voorbeelden van voedingsmiddelen waardoor mensen een infectie kunnen oplopen. Het komt vooral, omdat deze producten zonder verhitting geconsumeerd worden. De bacteriën overleven en vermeerderen zich vooral in een vochtige omgeving. Waar de meeste andere bacteriën stoppen met groeien bij koelkasttemperaturen rond de vier graden Celsius, doet Listeria dat niet [2].

Symptomen van listeriose

Een besmetting met Listeria monocytogenes hoeft zich niet direct te uiten in ziekte. Gezonde mensen merken er niets van of hebben hooguit milde griep. Wie tot een van de risicogroepen behoort (zwangere vrouwen, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem) loopt kans op ernstige ziekte. Bloedvergiftiging, ontsteking in de binnenwand van het hart, maagdarminfecties, oog- en huidontstekingen en zelfs hersenvliesontsteking kunnen veroorzaakt worden door Listeria monocytogenes. Voor zwangeren is er risico op een miskraam of vroeggeboorte dus vooral voor hen is Listeria voorkomen beter dan genezen [2]. Bepaalde voedingsmiddelen met meer risico worden om die reden ook afgeraden aan zwangeren.

WILT U OOK AF VAN LISTERIA MONOCYTOGENES?

Neem contact met ons op!