Microbieel geïnduceerde corrosie is een proces waarin materialen zoals staal en ijzer, maar ook zeker van beton worden aangetast. Dit probleem is een wereldwijde uitdaging en een kostbaar probleem dat voorkomen kan worden. 

Hoe ontstaat MIC?

Microbieel geïnduceerde corrosie, afgekort ook wel MIC, ontstaat doordat micro-organismen die aan een oppervlakte gehecht zijn, gassen, ontbindingsstoffen en andere corrosieve stoffen uitscheiden. Deze stoffen veroorzaken schade aan materialen zoals rubber, metaal en kunststof, maar ook bij beton leidt dit proces tot problemen. MIC komt voornamelijk voor op plekken die veelvuldig of continu in contact staan met water. 

De relatie tussen MIC en biofilm

Biofilm is een hardnekkige, slijmerige laag van samenwerkende micro-organismen. Kenmerkend voor biofilm zijn de micro-organismen die zich hechten aan een oppervlakte. De micro-organismen vormen vervolgens samen een extracellulaire matrix  om zich beter te beschermen tegen omgevingsfactoren. Op deze manier hebben ze de beste kans om te overleven. Ook in materialen zoals beton kan biofilm ontstaan. Vooral een betonconstructie in een vochtige omgeving is een risicofactor. De micro-organismen in deze biofilm scheiden stoffen uit die corrosief werken en het oppervlak aantasten. Dit wordt ook wel microbieel geïnduceerde corrosie genoemd. 

MIC in beton

Een voorbeeld van MIC in beton is een biogene zwavelzuuraantasting. In aanwezigheid van zuurstof in beton worden door zogenoemde zwavelbacteriën (SOB’S), die zich hechten in de slijmerige biofilmlaag op een oppervlakte, zwavelverbindingen geoxideerd. Deze bacteriën scheiden een stof uit waardoor er een omzetting van sulfiden in zwavelzuur ontstaat. Dit zuur verlaagt de pH van het beton aanzienlijk. Het proces bij deze betonaantasting is een reactie tussen cement (calciumcarbonaat en calciumhydroxide) en zwavelzuur naar gips (calciumsulfaat). De genoemde situatie komt voor in bijvoorbeeld rioleringen en waterzuiveringsinstallaties. Aantasting door MIC kan leiden tot lekkages en in sommige gevallen zelfs tot verstopping of vervuiling van de waterdistributieleidingen. Het herstel van dergelijke schade brengt extra kosten met zich mee en kan de levensduur van betonconstructies aanzienlijk verkorten. Dit is eenvoudig te voorkomen door preventief op te treden tegen MIC uit te voeren.   

Preventie tegen MIC

Om MIC tegen te gaan, moeten de micro-organismen continu afgedood worden. Zo kunnen ze zich niet opnieuw hechten. Er kan gebruikgemaakt worden van traditionele desinfectiemiddelen, maar deze bevatten schadelijke chemicaliën. Met deze traditionele middelen heeft u ook een hoger risico op disinfection-by-products. Dit zijn chemische residuen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Idealiter gebruikt u een krachtig middel met een zo laag mogelijke dosering. Hiermee wordt ook het risico op disinfection-by-products aanzienlijk verminderd. 

Duurzaam desinfectiemiddel 

Watter heeft een systeem ontwikkeld dat op locatie (in-situ) een krachtig desinfectiemiddel produceert. In tegenstelling tot traditionele desinfectiemiddelen is de oplossing van Watter veilig voor mens, dier en milieu. Omdat ons desinfectiemiddel geproduceerd is met enkel water, zout en stroom en gebruikt kan worden in een lage concentratie, is het risico op residuvorming aanzienlijk lager. In-situ productie betekent daarnaast dat er on demand geproduceert wordt, waardoor de opslag van schadelijke chemicaliën en transportkosten worden uitgesloten. Daardoor is ons desinfectiemiddel een uitstekend alternatief om te gebruiken ter preventie van MIC. 

Wilt u meer weten over hoe u MIC op een duurzame manier kan bestrijden?

Neem vrijblijvend contact op met onze professionals.