Wateropname gaat hand in hand met nierstenen bij varkens

Uit onderzoek van de Royal GD blijkt dat de uitval van gespeende biggen op een vermeerderingsbedrijf kwam door nierstenen in de urinebuis. Dit bedrijf kampte met 3 tot 4 procent extra uitval en wilde graag de oorzaak achterhalen. De sterfte kwam vooral bij gespeende borgjes voor die tussen de 15 en 20 kilo wogen [1]. 

Onvoldoende wateropname en nierstenen

Onvoldoende wateropname is één van de risico’s op nierstenen bij varkens. Te weinig drinken kan voor varkens betekenen dat hun urine sterk geconcentreerd wordt, doordat er te veel urinezuur in de urine zit. Normaliter kan een varken zijn urinezuur via de nieren uitscheiden, maar een teveel aan urinezuur heeft consequenties voor het lichaam. Door deze sterke concentratie kunnen de varkens last krijgen van urinesediment. Dit bestaat uit niet oplosbare deeltjes in de urine, zoals cellen, kristallen of bacteriën. Deze kristalvorming noemen we ook wel nierstenen [2]. 

Ophoping nierstenen

In vergelijking met vrouwelijke biggen hebben mannelijke varkens een langere en nauwere urinebuis. Daardoor is er een groter risico op ophoping van nierstenen. Normaliter worden deze kristallen uitgescheiden via urine, maar bij een teveel van deze kristallen ontstaat er een ophoping. Door deze ophoping kan de blaas van het varken scheuren en dan ontstaat er lekkage. Dit kan zorgen voor ontstekingen in het lichaam van het varken en kan uiteindelijk fataal worden voor het dier.

Drinkwaterwaterkwaliteit is cruciaal voor voldoende waterconsumptie

Varkens meer laten drinken zorgt ervoor dat de kans op nierstenen wordt verminderd. Wanneer het water schoon en van goede kwaliteit is, zullen de varkens ook meer gaan drinken. Het is dus aan te raden om microbiologisch schoon water te kunnen verzorgen voor uw dieren. Zo weet u zeker dat uw varkens water van optimale kwaliteit drinken. Goed water is niet alleen belangrijk om nierstenen te voorkomen, maar verkleint ook het risico op besmetting met infecties zoals E. coli, Salmonella of Pseudomonas en andere gezondheidsproblemen.


Uit deze blog is te halen dat een goede wateropname bij varkens een kleiner risico vormt voor nierstenen doordat zij meer zullen drinken. Deze testimonial geeft een goed voorbeeld van varkens die beter drinken door schoon water. Wilt u meer weten over onze duurzame drinkwaterdesinfectie voor uw varkens? Onze professionals helpen u graag verder. Maak een vrijblijvende afspraak.

Referenties:

1. GD Diergezondheid. (2024). Urolithiasis bij biggen

https://www.gddiergezondheid.nl/nl/Actueel/Nieuws/2024/08/Urolithiasis-bij-biggen

2. Varkensloket. (z.d.). Aandoeningen bij varkens PDF -  ter hoogte van H1.2.5.

https://www.varkensloket.be/Portals/63/Documents/aandoeningen_bij_varkens.pdf

Wilt u meer weten?

Neem contact op als u meer wil weten over hoe het drinkwater helpt bij voorkoming van nierstenen?

Jantiena Lamberink

Jantiena Lamberink

Jantiena is een microbiologe bij Watter, die zich voornamelijk richt op wetenschappelijk onderzoek binnen onze onderzoeksafdeling. Ze controleert de algehele gezondheid van vee en draagt bij aan diverse lopende onderzoeksprojecten. Jantiena bezoekt boerderijen en geeft advies over onze desinfectieoplossingen op basis van haar expertise. Door haar werk speelt ze een cruciale rol in het waarborgen van de effectiviteit en toepasbaarheid van onze oplossingen in de praktijk van de agrarische sector.