Staphylococcus aureus, afgekort de S. aureus, is een bacterie die vooral op de huid en in de neus voorkomt bij mensen en dieren. We dragen allemaal soorten bacteriën bij ons, en in veel gevallen zijn deze onschuldig. In sommige gevallen kan de bacterie wél voor problemen zorgen.
Normaliter verspreidt Staphylococcus aureus geen ziekte, maar bij beschadiging van huid- of slijmvliezen door deze bacterie kan dit wel het geval zijn. Dieper in de huid kunnen ook infecties ontstaan. De gevolgen van de infectie zijn erg afhankelijk van de kenmerken van de bacterie en de weerstand van de persoon. S. aureus kan ook een voedselvergiftiging veroorzaken.
De MRSA (Meticilline resistente Staphylococcus aureus) is een bekende variant van de Staphylococcus aureus. Dit betekent dat de bacterie multiresistent is en dus ongevoelig voor meerdere antibiotica. Dat maakt dat een behandeling voor deze variant erg lastig is. De bacterie wordt verspreid door direct contact. Verspreiding door verlies van huidcellen, slijmvliescellen en haren is daardoor allemaal mogelijk.
Een Staphylococcus aureus-infectie kan niet alleen door een mens opgelopen worden, ook dieren kunnen last hebben van deze bacterie. De ziektebeelden bij dieren zijn ongeveer hetzelfde als bij de mens. Staphylococcus aureus is een bacterie die op veel melkveebedrijven voor problemen met de uiergezondheid zorgt. De bacterie kan op de uierhuid en in de melk zitten, en de overdracht vindt vaak plaats tijdens het melken, via handen, doeken of de tepelvoering. Veel voorkomende complicaties zijn mastitisgevallen (uierontsteking), zwelling van de uier en vlokken in de melk. Bij varkens en kippen kunnen gewrichtsontstekingen voorkomen bij een infectie. Voor het dierenwelzijn is het verstandig om een S. aureus-infectie te voorkomen. Goede hygiënemaatregelen zijn daarom ook van belang.
De Staphylococcus aureus wordt binnenshuis teruggevonden in de lucht, huisstof, kleding en zelfs oppervlakken. De bacterie kan goed overleven in een droge omgeving. Een goede hygiëne in ruimtes is dus van belang, en daarbij is het zaak dat oppervlakken en ruimtes goed gedesinfecteerd worden om zo een S. aureus-infectie te voorkomen.
Zoals bij alle gevallen geldt: voorkomen is beter dan genezen. U kunt een infectie met S. aureus voorkomen door gebruik te maken van traditionele desinfectiemiddelen. Naast dat deze middelen slecht zijn voor mens, dier en milieu, kunnen er ook onveilige situaties ontstaan door onjuist gebruik. Watter heeft een duurzame desinfectie oplossing op de markt gebracht waarmee u biofilm en ziektekiemen kunt bestrijden. Door middel van water, zout en elektriciteit ontstaat er een desinfectiemiddel met HOCl als actieve stof. Dit desinfectiemiddel is veilig voor mens, dier en milieu en staat niet op de gevaarlijke stoffenlijst. Hierdoor zijn veiligheidsverplichtingen verleden tijd. Gebruik Watter als oppervlaktedesinfectie of verneveling om ruimtes S. aureus vrij te houden, en desinfecteer het drinkwater van uw dieren om besmetting van deze bacterie te voorkomen.
Laat u vrijblijvend informeren door onze professionals, om zo een geschikte toepassing voor uw bedrijf te vinden.