Tegenwoordig horen we de term kringlooplandbouw steeds meer vallen, maar eigenlijk kunnen weinig mensen verwoorden wat dit begrip nu echt inhoudt. Het is een duurzamere manier van boeren en wordt vooral gebruikt als een containerbegrip met veel mogelijkheden. 

Wat is kringlooplandbouw?

Het belangrijkste principe van kringlooplandbouw is dat er weinig verspild wordt en juist meer hergebruikt. De uitstoot van schadelijke stoffen wordt hierbij zo klein mogelijk gehouden, er wordt bijgedragen aan de verbetering van de biodiversiteit en er wordt zo goed doordacht omgegaan met grondstoffen en energie. De kringlopen worden hierbij gesloten. Voorbeelden van kringlooplandbouw zijn het geven van lokale reststromen aan de dieren, of het hergebruiken van de mest van de dieren om de gewassen te laten groeien. Het is een zoektocht van de boer naar een nieuwe manier van boeren met zo min mogelijk belasting op klimaat, milieu en natuur. 

Kwaliteit oppervlaktewater 

Om kringlooplandbouw te bevorderen wordt er geadviseerd om het drinkwater uit de sloot te halen, mits het omgevingswater van goede kwaliteit is. En juist die kwaliteit is voor de veehouder lastig te waarborgen, laat staan te garanderen. Uit onze ervaring blijkt dat het gebruik van oppervlaktewater onvoorziene risico’s met zich meebrengt. Denk hierbij aan  gewasbeschermingsmiddelen of bijvoorbeeld de uitstoot en het afvalwater van omliggende fabrieken. Ook microbiologisch zijn er gevaren, zeker als het warmer wordt. Staat het water voornamelijk stil? Hoeveel bacteriegroei is er aanwezig en zitten er ook ziekmakende bacteriën bij? Microbioloog Eva benadrukt: “Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van oppervlaktewater als drinkwater voor dieren in de landbouw; de waterkwaliteit, zowel chemisch als microbiologisch, vereist regelmatige controle.” Wordt tijdens deze controle geconstateerd dat er veel microbiologische vervuiling in het water zit? Voeg dan een desinfectiestap toe aan het behandelingsproces om het water alsnog veilig te kunnen gebruiken. 

Slootwater desinfecteren

Veehouders zijn afhankelijk van drinkwater van goede kwaliteit om hun dieren gezond te houden. Op het bedrijf van Jan en Meindert Leijenaar wordt ook oppervlaktewater gebruikt. Dit slootwater bevatte van oorsprong Salmonella. De heren stellen: “We hadden niet eerder het water in de drinkbak gecontroleerd. Uit een meting bleek dat er een flink aantal kiemen in het water zat en het drinkwater ongeschikt was.” Ze hebben meerdere methodes overwogen om het water te desinfecteren en zijn weloverwogen bij Watter uitgekomen. 

Duurzaam desinfectiemiddel

Wellicht zijn traditionele desinfectiemiddelen effectief om het slootwater te desinfecteren, maar deze schadelijke chemicaliën brengen veel risico’s met zich mee. Ook zijn deze desinfectiemiddelen niet kringloop-proof. Watter heeft een duurzame desinfectieoplossing op basis van water, zout en elektriciteit, allemaal hernieuwbare grondstoffen.Hiermee wordt een desinfectiemiddel gevormd met HOCl als werkzame stof. De concentratie van ons middel kan laag worden gehouden, terwijl het dezelfde biocidewerking heeft als een traditioneel middel. Het is dus een uitstekend alternatief voor deze traditionele desinfectiemiddelen en kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen. 

Wilt u ook starten met kringlooplandbouw en bent u benieuwd of Watter een oplossing kan zijn voor uw vervuilde oppervlaktewater? Neem vrijblijvend contact op voor advies over uw drinkwater en laat u informeren door onze microbiologen.