De pensgezondheid van koeien is belangrijk voor effectieve melkproductie. Verzuring van de pens moet daarom te allen tijde voorkomen worden. Als melkveehouder is er weinig zo stressvol als dalende melkproductie en zieke koeien. Naast voer is een goede watervoorziening een van de voorwaarden om een gezonde pens te behouden. 

Wat is pensverzuring?  

Pensverzuring gebeurt wanneer het evenwicht in de pens van de koe verstoord raakt [1]. Dit wordt ook wel pensacidose genoemd. De pensflora helpt het vezelrijke voedsel te verteren. Vervolgens wordt dit omgezet in voedingsstoffen zoals vetzuren en eiwitten. Door ophoping van zuren kan de pH-waarde in de pens dalen. Wanneer de pH verder daalt, vertraagt de vertering ook. Hierdoor worden de normale voeropname patronen verstoord. Het is te merken aan een verminderde pensactiviteit, verminderde herkauwactiviteit, verandering in de rusthouding en onregelmatige voeropname.  

Goed en bereikbaar drinkwater voor de koeien 

Om pensverzuring te voorkomen en goede melkproductie te behouden, is het belangrijk om de pens gezond te houden. Een goede watervoorziening is een van de voorwaarden voor een gezonde pens. Water draagt namelijk bij aan een goede doorgang en menging in de pens [2]. De koe moet in korte tijd zo veel mogelijk water opnemen, daarna moeten ze weer naar de ligbox om te herkauwen. Het is daarom van belang dat het water goed bereikbaar is. Door het dichtslibben van leidingen waarvan biofilm een oorzaak is, kan de bereikbaarheid van water een probleem vormen. Ook kan biofilm de geur en smaak van het water aantasten, waardoor de koeien minder goed drinken.

De melk die de koeien produceren bestaat voor 87% uit water, dan moet de waterkwaliteit uiteraard goed zijn. Het is raadzaam om het water in de bakken regelmatig te controleren [3]. Door de potentiële ziekteverwekkers die in het water terechtkomen, kan de gezondheid van de koe worden aangetast. 

Schoon drinkwater door middel van waterdesinfectie

Om de gezondheid van de koe te garanderen en een gezonde pens te behouden, is het nodig om het water bacterievrij te houden. Conventionele middelen bevatten vaak schadelijke chemicaliën en zijn daardoor onveilig [4]. Hoewel deze effectief kunnen zijn, zitten er vele nadelen aan onder andere de veiligheid voor mens en dier. Het is dan ook belangrijk om zorgvuldig om te gaan met deze middelen en de veiligheidsvoorschriften te volgen tijdens gebruik. 

Watter: duurzaam desinfectiemiddel met HOCl

Wij hebben een duurzaam alternatief op de markt gebracht waardoor u het drinkwater van uw koeien op een veilige en effectieve manier kunt desinfecteren.Het Watter-systeem produceert een desinfectiemiddel op locatie (in-situ), dit noemen we Watter Disinfection Solution (WDS). Ons desinfectiemiddel is biologisch afbreekbaar, er wordt namelijk gebruikgemaakt van water en zout. Middels elektrolyse ontstaat er een desinfectiemiddel met HOCl als werkzame stof. Ons desinfectiemiddel is bewezen effectief en veilig voor mens, dier en milieu.

Meer weten over hoe ons desinfectiemiddel een verrijking kan zijn op uw melkveehouderij? Neem contact op en laat u informeren door onze microbiologen.

Jantiena Lamberink

Jantiena Lamberink

Jantiena is een microbiologe bij Watter, die zich voornamelijk richt op wetenschappelijk onderzoek binnen onze onderzoeksafdeling. Ze controleert de algehele gezondheid van vee en draagt bij aan diverse lopende onderzoeksprojecten. Jantiena bezoekt boerderijen en geeft advies over onze desinfectieoplossingen op basis van haar expertise. Door haar werk speelt ze een cruciale rol in het waarborgen van de effectiviteit en toepasbaarheid van onze oplossingen in de praktijk van de agrarische sector.