Veel desinfectiemiddelen zijn voorzien van de werkzame stof ethanol. Grote kans dat de handdesinfectiemiddelen die wordt aangeboden in de winkels of op kantoor bij binnenkomst een middel is op basis van (tenminste) 70% ethanol. Dat wordt namelijk ook geadviseerd door het RIVM in verband met de Corona crisis. De Gezondheidsraad heeft in 2006 de kankerverwekkende eigenschappen van ethanol onderzocht. Naar aanleiding van dit onderzoek is het op de SZW-lijst van kankerverwekkende stoffen en processen is geplaatst. Dat betekent dat u als werkgever volgens de Arbowet aan een aantal verplichtingen onderhevig bent, als u ethanol gebruikt.
We lichten de belangrijkste verplichtingen er even uit. Let op: deze informatie moet tenminste 40 jaar bewaard worden. Een hoop werk en voor de grotere zorgbedrijven bijvoorbeeld een bijna onmogelijke taak. Het begint met het vastleggen van het gebruik van de stof. In uw verslaglegging moet u deze vragen kunnen beantwoorden:
Eén van de meest arbeidsintensieve verplichtingen is het bijhouden van een lijst van werknemers die kunnen worden blootgesteld. En als er sprake is van blootstelling: hoe heeft de blootstelling plaatsgevonden en hoe lang? Had de blootstelling voorkomen kunnen worden? Wat doet u om de blootstelling zo veel mogelijk te beperken? En worden de grenswaardes niet overschreven?
Zoals gezegd: u kunt zich indenken dat dit voor grote (zorg)organisaties een behoorlijke administratie met zich meebrengt.
Er wordt wel een hele belangrijke vraag gesteld vanuit de Arbowet, namelijk “Waarom gebruik je geen alternatief?”. Vaak komt dat, omdat men niet weet van een toegelaten alternatief dat minstens net zo effectief is.
Bij Watter bieden we een effectief en gebruiksvriendelijk alternatief: Disinfection As A Service. Met deze service ontvangen organisaties voor een vast bedrag per maand een Watter systeem op locatie. Het systeem produceert een hypoallergeen desinfectiemiddel op basis van water, stroom en zout. De belangrijkste werkzame stof in ons desinfectiemiddel is HOCl. Een stof dat ons lichaam ook zelf aanmaakt om infecties te bestrijden en wat effectief is tegen bacteriën, schimmels en virussen.
Ons desinfectiemiddel is onafhankelijk getest op effectiviteit door onder meer TNO en we staan geregistreerd op de Artikel 95 lijst van het Europees Chemisch Agentschap (ECHA). Zowel Europees als in Nederland is onze desinfectietechnologie goedgekeurd.
Kies voor een vriendelijker alternatief. Ontdek de voordelen van DAAS: duurzame desinfectie van de toekomst.
Meer weten over ons DAAS concept? Lees dan hier verder, of bekijk de video hieronder.
Bekijk de video