Onderstaand artikel komt uit de glossy NACORONA, een initiatief van de vier grootste noordelijke gemeenten en VNO-NCW-MKB Noord.
Watter merkte al heel vroeg in 2020 dat er iets bijzonders stond te gebeuren op de wereldmarkt. Het innovatieve bedrijf van Alfred en Arjan Koop uit Assen doet al jarenlang zaken met Azië en merkte opeens dat bepaalde producten niet langer leverbaar waren. In China was een nieuw virus uitgebroken, waarvan niemand nog gehoord had. Aangezien Watter gespecialiseerd is in de productie van duurzame desinfectiemiddelen, was het devies: ‘alle hens aan dek’!
Nederland werd al vaker geconfronteerd met uitbraken, zoals bijvoorbeeld die van de varkenspest en de vogelgriep. “We hebben ook al eerder virus gerelateerde uitbraken gehad, zoals het SARS-, MERS- en NORO-virus”, vertelt Alfred Koop, die in 2008 samen met zijn tweelingbroer Arjan het bedrijf Watter oprichtte. “Begin 2020 kwamen opeens diverse relaties naar ons toe, die snel extra desinfectiemiddel nodig hadden, in verband met de COVID-19 uitbraak.”
Watter ontwikkelde na jarenlange research een machine waarmee je onbeperkt een duurzaam desinfectiemiddel kunt produceren, op basis van slechts water, zout en stroom. “Ons desinfectiemiddel heeft als belangrijkste werkzame stof onderchlorigzuur (HOCl). Dat is 100 keer effectiever dan bijvoorbeeld bleekmiddel. Het is een duurzaam alternatief voor giftige middelen zoals alcohol”, legt Alfred uit. Ons middel is onafhankelijk getest en werkt effectief tegen bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Bovendien heeft het geen negatieve invloed op je handen, zoals bijvoorbeeld alcohol.”
“In 2020 zijn we ons desinfectiemiddel gaan produceren in flesjes omdat er een groot tekort was. Hoewel de reacties vanuit de markt lyrisch waren, liepen we in Nederland al snel tegen beperkende regelgeving aan waarbij de beoordeling meer dan twee jaar duurt, terwijl er een pandemie aan de gang is. Stel je voor: ons product mocht wel op locatie geproduceerd en gebruikt worden, maar we mochten het in Nederland niet in flesjes op de markt brengen. Het gekke is, dat het in de ons omringende landen wel ingezet mag worden. Raar toch?”
De broers bedachten daarom DaaS: Disinfection as a Service. Alfred: “Wij zetten een van onze apparaten neer bij onze opdrachtgevers en zij betalen daarvoor een vast maandbedrag. Hetzelfde principe als Software as a Service (SaaS), zoals we dat in de ICT kennen. Onze klanten kunnen nu zelf onbeperkt en duurzaam desinfectiemiddel aanmaken, tegen een zeer scherpe prijs. Men is niet langer afhankelijk van leveranciers en heeft geen verpakkings-, transport- of opslagkosten meer.” De innovatieve oplossing van Watter heeft ook nog een aantal duurzame voordelen. Zo wordt er minder plastic gebruikt, is er minder CO2 uitstoot en minder administratie.
“Nu de Europese Unie in februari 2021 onze werkzame stof officieel heeft goedgekeurd, zien we de toekomst met nog meer vertrouwen tegemoet. We hebben gemerkt hoe conservatief de gezondheidssector eigenlijk is en hoe terughoudend men reageert op nieuwe ontwikkelingen, terwijl de pandemie juist vraagt om snelle en innovatieve acties. Samen met de Health Hub Roden werken we nu aan meer voorlichting en kennisdeling.”
“Ik hoop dat wij als samenleving leren van de pandemie, zodat we die in de toekomst beter en sneller kunnen aanpakken en niet weer zoveel kruisbesmettingen laten ontstaan. Watter wil hier een belangrijke rol in spelen. Wij dragen bij aan het terugdringen van infecties en besmettingen en aan het verbeteren van de gezondheid. Wat ons betreft wordt elke zorginstelling in de toekomst zelfredzaam, door zelf desinfectiemiddel te produceren, tegen een fractie van de huidige kosten.”
Bekijk de glossy online op Issuu: https://issuu.com/ronoverbeek/docs/nacorona_glossy_2021.
Meer informatie over de glossy NACORONA vindt u op de website van het VNO-NCW-MKB Noord: https://vnoncw-mkbnoord.nl/glossy
Foto credits: Ronnie Zeemering