Chemici waarschuwen voor gevaren van alcohol als desinfectiemiddel

 

AIChE, het internationale instituut voor chemische technici, waarschuwt in de nieuwsbrief van september 2020 voor de gevaren van alcohol als desinfectiemiddel.


Brandwonden veroorzaakt door handdesinfectiemiddel

Eén van de grootste gevaren van alcohol is de ontvlambaarheid. Sommige desinfectiemiddelen op alcoholbasis zijn ontvlambaar vanaf lage temperaturen (16-27 °C). Vanaf die temperatuur hebben de dampen enkel nog een ontstekingsbron nodig om te gaan branden. Handen ingesmeerd met zulke middelen kunnen dan al worden ontstoken door bijvoorbeeld een statische vonk of een sigaret.

Zo rapporteert de AIChE over een werknemer dat brandwonden opliep na gebruik van een handdesinfecterend middel op basis van alcohol. Na het aanbrengen, maar voordat het vloeibare ontsmettingsmiddel volledig was verdampt en gedroogd, raakte de persoon een metalen oppervlak aan waar een opeenhoping van statische elektriciteit een ontstekingsbron vormde. Het desinfecterende middel ontstak, wat resulteerde in een bijna onzichtbare vlam op beide handen. De persoon slaagde erin de vlammen te doven, maar bleef achter met 1e en 2e graads brandwonden.


Juist toepassen

Desinfectiemiddelen zijn erg nuttig, maar dienen wel juist te worden toegepast om de veiligheid, effectiviteit en milieuvriendelijk te waarborgen. Al eerder liet liet het Europese Chemisch Agentschap een waarschuwing uitgaan over het grote aantal illegale producten dat de markt overspoeld. Veel van deze producten zijn niet-werkzaam en bij verkeerd gebruik zelf schadelijk voor de gezondheid, door het creëren van een schijnveiligheid.