Boer, wees kritisch op je leverancier!

 

Een kwart van het kippenvlees in Nederlandse supermarkten bevat bacteriën die resistent zijn tegen het antibioticum colistine, dat als laatste redmiddel wordt ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van prof. dr. Jan Kluytmans, schrijft dagblad Trouw [1]. Dit wil echter niet zeggen dat Nederlandse pluimveehouders massaal hun dieren met antibiotica behandelen; het is namelijk onbekend waar deze kippen zijn opgegroeid, verpakt en geslacht.

Juist dat laatste is wellicht de meest schokkende opmerking van het artikel. Al eerder hebben we veel aandacht geschonken aan antibioticaresistentie en de veehouderij, zoals in deze blog van Dr. Auke van Heel [2]. In de sector is er veel aandacht voor transparantie in de keten en communicatie naar de maatschappij, maar hoe kan het dan dat de herkomst van het vlees in de supermarkt onbekend is?

Tekenend is natuurlijk het fipronil-schandaal, waarbij transparantie en communicatie nogmaals sleutelfactoren zijn. Het is duidelijk dat Chickfriend (of hun leverancier) fraudeerde met een illegaal middel en dus niet transparant was. Maar ook op het vlak van communicatie is er verbetering mogelijk. Want hoe kan het dat men op zo’n grote schaal chemicaliën inzet, zonder zich te realiseren wat er inzit?

In de toekomstvisie Pluimveehouderij 2025 richten het LTO en de NVP zich op verduurzaming door flexibiliteit, transparantie en innovatie [3]. Niet alleen inspanningen van de sector, maar ook van overheid en ketenpartners. Als we daadwerkelijke een duurzame keten willen, dan dienen dus ook de ketenpartners aan de tand gevoeld te worden. De veehouder mag best kritisch zijn naar de leverancier: heeft hij verstand van zaken en weet hij wat z’n product inhoudt of is het maar een doorverkoper met een goed verhaal en een lage prijs? Desinfectiemiddelen, en dan met name chemicaliën, zijn geen simpele, risicovrije wondermiddelen. Onderzoek en kennis zijn nodig om veiligheid én effectiviteit te garanderen.

Onze boodschap is helder: voor een gezonde, duurzame keten is het belangrijk dat alle schakels transparant en eerlijk zijn. Daarom kennen we bij Watter geen geheimen. Ons systeem is gifvrij, duurzaam en effectief, zoals bewezen door onafhankelijke instanties als het TNO. Daarnaast bent u altijd welkom om het gesprek aan te gaan met één van onze microbiologen of andere medewerkers.

Reinoud Homan, MSc. Moleculair Microbioloog bij Watter B.V.

[1] https://www.trouw.nl/home/kip-zit-vol-resistente-bacterien~a76b5750/

[2] https://www.linkedin.com/pulse/spread-antimicrobial-resistance-our-environment-serious-auke-van-heel

[3] http://lto.nl/actueel/nieuws/10875996/Koers-voor-een-vitale-pluimveehouderij-in-2025